Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.10.2013.

Sastanak ministra odbrane sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić razgovarao je danas sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije generalom Patrikom de Rusijeom.

Istaknuto je da su evropske integracije jedan od najvažnijih prioriteta u radu Vlade Republike Srbije. Zaključeno je da je aktivno uključenje u koncept Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije doprinelo unapređenju spoljnopolitičke pozicije Republike Srbije.

Prioriteti Ministarstva odbrane u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike su: povećanje angažovanja u operacijama Evropske unije za upravljanje krizama, razvoj zajedničkih projekata sa Evropskom odbrambenom agencijom i unapređenje administrativnih kapaciteta za aktivniju saradnju sa Evropskom unijom.

«Nastavićemo aktivno učešće u operacijama Evropske unije za upravljanje krizama ATALANTA i EUTM – Somalija, sa uvećanjem angažovanja u postojećim misijama i odobrenim angažovanjem u misiji EUTM Mali», rekao je ministar Rodić.

Učešćem u programima obuke u organizaciji Evropskog koledža za odbranu i bezbednost iz Brisela, Ministarstvo odbrane značajno unapređuje administrativne kapacitete za saradnju u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Najavljeno je vrlo brzo potpisivanje Administrativnog ugovora, čiji je tekst usaglašen, i razvoj zajedničkih projekata sa Evropskom odbrambenom agencijom.