Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.10.2013.

Пробни лет авиона „Ер Србија“ у пратњи војних авиона



Први пробни лет авион ербас А319 „Ер Србије“ обавио је данас на релацији Београд-Ниш-Београд, а други око 15 часова ка Новом Саду. Након тога, прелетео је Београд преко Ушћа, Калемегдана и Авале.

Све време, авион су пратили авиони Војске Србије „супер галеб Г4“ и два авиона „миг 29“ који су притом изводили активности у оквиру редовне летачке обуке „праћење цивилног авиона“.

Данашње ангажовање припадника 204. ваздухопловне бригаде заснива се на обуци припадника ловачке авијације на задацима пресретања, праћења и идентификације цивилног ваздухоплова.

Према речима команданта бригадног генерала Предрага Бандића, случај отмице цивилног ваздухоплова једна је од највећих претњи безбедности у савременом свету, а данашња активност била је прилика за припаднике домаћег војног ваздухопловства да у пракси увежбају међународно прописане и прихваћене процедуре које се примењују у случају отмице цивилног ваздухоплова .

Потпуковник Александар Пипоски, који је пилотирао једним од МиГ-ова, истакао је да је велика част пратити лет новог авиона националног авиопревозника, али да су он и његове колеге биле, пре свега, фокусиране на професионалну страну свог задатка.

Ербас А319 биће представљен у петак, 25. октобра, на београдском аеродрому „Никола Тесла“, а први званични лет заказан је за 26. октобар.