Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
23.10.2013.

Probni let aviona „Er Srbija“ u pratnji vojnih aviona



Prvi probni let avion erbas A319 „Er Srbije“ obavio je danas na relaciji Beograd-Niš-Beograd, a drugi oko 15 časova ka Novom Sadu. Nakon toga, preleteo je Beograd preko Ušća, Kalemegdana i Avale.

Sve vreme, avion su pratili avioni Vojske Srbije „super galeb G4“ i dva aviona „mig 29“ koji su pritom izvodili aktivnosti u okviru redovne letačke obuke „praćenje civilnog aviona“.

Današnje angažovanje pripadnika 204. vazduhoplovne brigade zasniva se na obuci pripadnika lovačke avijacije na zadacima presretanja, praćenja i identifikacije civilnog vazduhoplova.

Prema rečima komandanta brigadnog generala Predraga Bandića, slučaj otmice civilnog vazduhoplova jedna je od najvećih pretnji bezbednosti u savremenom svetu, a današnja aktivnost bila je prilika za pripadnike domaćeg vojnog vazduhoplovstva da u praksi uvežbaju međunarodno propisane i prihvaćene procedure koje se primenjuju u slučaju otmice civilnog vazduhoplova .

Potpukovnik Aleksandar Piposki, koji je pilotirao jednim od MiG-ova, istakao je da je velika čast pratiti let novog aviona nacionalnog avioprevoznika, ali da su on i njegove kolege bile, pre svega, fokusirane na profesionalnu stranu svog zadatka.

Erbas A319 biće predstavljen u petak, 25. oktobra, na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, a prvi zvanični let zakazan je za 26. oktobar.