Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
09.10.2013.

Сусрет министра одбране и амбасадора Норвешке



Министар одбране Небојша Родић разговарао је данас са амбасадором Краљевине Норвешке у Београду Нилсом Рагнаром Камсвагом.

Оцењено је да су билатерални војни односи изузетно значајан и развијен део укупних традиционално добрих односа двеју земаља.

С обзиром на обим сарадње у областима војног образовања, војне медицине и планирања одбране, изражена је захвалност за досадашње значајне помоћ и подршку Краљевине Норвешке реформи система одбране. Истакнуто је задовољство заједничким ангажовањем припадника оружаних снага Србије и Норвешке у мултинационалној операцији у Чаду као и интерес да се та сарадња настави.

Разговарано је о новим пројектима и областима сарадње. Највећи значај дат је антикорупцијским и пројектима у области енергетске ефикасности.

Норвешки амбасадор нагласио је да је сарадња са Србијом најинтензивнија у односу на друге државе чланице Програма Партнерство за мир, а које претендују да постану чланице Европске уније и да се нада да ће ниво сарадње са Србијом расти.

Захваљујући принципијелној подршци Краљевине Норвешке, Србији је омогућено активно учешће у Балканским војномедицинским снагама. Краљевини Норвешкој Министарство одбране изразило је захвалност и за доопремање лаке пољске болнице, које ће бити завршено најкасније до лета 2014. године.

„У наредном периоду желимо да даље јачамо односе са Норвешком и заинтересовани смо за унапређење свих досадашњих облика сарадње. С обзиром на чињеницу да је Норвешка европски лидер када је реч о енергетској ефикасности, спремни смо да учимо и видимо на који начин је та искуства могуће применити у систему одбране“, истакао је министар Родић и поновио позив за посету норвешком министру одбране.