Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
09.10.2013.

Susret ministra odbrane i ambasadora Norveške



Ministar odbrane Nebojša Rodić razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Beogradu Nilsom Ragnarom Kamsvagom.

Ocenjeno je da su bilateralni vojni odnosi izuzetno značajan i razvijen deo ukupnih tradicionalno dobrih odnosa dveju zemalja.

S obzirom na obim saradnje u oblastima vojnog obrazovanja, vojne medicine i planiranja odbrane, izražena je zahvalnost za dosadašnje značajne pomoć i podršku Kraljevine Norveške reformi sistema odbrane. Istaknuto je zadovoljstvo zajedničkim angažovanjem pripadnika oružanih snaga Srbije i Norveške u multinacionalnoj operaciji u Čadu kao i interes da se ta saradnja nastavi.

Razgovarano je o novim projektima i oblastima saradnje. Najveći značaj dat je antikorupcijskim i projektima u oblasti energetske efikasnosti.

Norveški ambasador naglasio je da je saradnja sa Srbijom najintenzivnija u odnosu na druge države članice Programa Partnerstvo za mir, a koje pretenduju da postanu članice Evropske unije i da se nada da će nivo saradnje sa Srbijom rasti.

Zahvaljujući principijelnoj podršci Kraljevine Norveške, Srbiji je omogućeno aktivno učešće u Balkanskim vojnomedicinskim snagama. Kraljevini Norveškoj Ministarstvo odbrane izrazilo je zahvalnost i za doopremanje lake poljske bolnice, koje će biti završeno najkasnije do leta 2014. godine.

„U narednom periodu želimo da dalje jačamo odnose sa Norveškom i zainteresovani smo za unapređenje svih dosadašnjih oblika saradnje. S obzirom na činjenicu da je Norveška evropski lider kada je reč o energetskoj efikasnosti, spremni smo da učimo i vidimo na koji način je ta iskustva moguće primeniti u sistemu odbrane“, istakao je ministar Rodić i ponovio poziv za posetu norveškom ministru odbrane.