Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.10.2013.

Генералу Диковићу уручен Орден Светог цара Константина



Светом архијерејском литургијом коју је водио васељенски патријарх Вартоломеј испред храма Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу свечано је обележено 17 векова од доношења Миланског едикта. У литургији су учествовали патријарси московски, јерусалимски и српски, архиепископи помесних православних цркава, архијереји српске православне цркве и свештеници.

Литургији су присуствовали председник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и чланови Владе, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници других хришћанских цркава и верских заједница, римокатоличке и агликанске цркве и исламске и других верских заједница, хришћанских удружења из Европе и света.

Патријарх српски Иринеј уручио је на крају данашње свечаности Орден Светог цара Константина високим гостима. Међу добитницима је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Свечаности у Нишу присуствовао је велики број верника и грађана којима је на крају уручена Посланица Миланског едикта.

Милански едикт је законски акт који су донели цареви Константин Велики, рођен 272. године у данашњем Нишу, и Лициније којим је проглашена верска равноправност и престанак прогона хришћана који је трајао 300 година.

Грађани Ниша су синоћ, тачно у 21 сат и пет минута, на раскрсници Булевара Немањића и Сремске, упаљеним свећама формирали светлећи крст, чиме су на симболичан начин послали поруку свету - "И ја сам део крста", у оквиру обележавања 1700 година Миланског едикта.