Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
13.09.2013.

Велика Иза и дух Париза у Дому Војске Србије



Поводом изложбе „Велика Иза Влаха Буковца“, која ће бити отворена у Великој галерији Дома Војске Србије 17. септембра у 19 сати,  данас је одржана конференција за новинаре на којој су говорили др Јасна Јованов, управница „Спомен-збирке Павла Бељанског“ и потпуковник Славољуб М. Марковић, директор Медија центра „Одбрана“.

Поздрављајући представнике медија, потпуковник Славољуб Марковић је истакао да се предстојећом изложбом наставља сарадња Галерије Дома Војске с новосадском „Спомен-збирком Павла Бељанског“ која је започела изложбом изложбом „"Колекција Павла Бељанског поново у Београду" још 2011. године a настављена пролетос изложбом "Надежда Петровић: с обе стране објектива".

– На увид јавности излажемо слику „Велика Иза“, познатог хрватског уметника Влаха Буковца. У оквиру изложбе, поред ремек дела Влаха Буковца, представљамо и слику „Циганчица с даирама“, још једно дело истог аутора из колекције Галерије Дома Војске, као и богат илустративан материјал, објављиван уз роман Алексиса Бувијеа – рекао је потпуковник Марковић.

Дух Париза посетиоцима ће бити дочаран излагањем оригиналних материјала, фотографија Влаха Буковца, исечцима из новина, предмета из музичке собе првог власника, у којој је слика једно време била изложена. Изложба ће бити отворена до 2. новембра у Великој галерији, а пратиће је предавања, филмске пројекције и радионице. За слепе и слабовиде биће припремљен посебан тактилни сегмент, у којем ће посетиоци и уз помоћ аудио вођења моћи да испрате чувено дело Влаха Буковца.

О слици „Велика Иза“ и њеном аутору Влаху Буковцу говорила је др Јасна Јованов, која је нагласила да Ла Гранде Иза представља ремек дело чувеног хрватског сликара који је њоме, уистину и започео богату уметничку каријеру.

– Њеним излагањем на пролећном Салону у Паризу 1882. године, на коме је, између више од 2.700 експоната, освојила Златну медаљу, и изабрана за почасно место у улазној дворани, Буковац је на пречац освојио париску публику и изазвао сензацију и буру позитивних реаговања не само у уметничким круговима, већ и у широј јавности. Целокупна француска штампа, инспирисана истоименим делом познатог булеварског романописца Алексиса Бувијеа, поздравила је слику „Велика Иза“ као „поему похотној жени“, која је отворила пут славе једном, релативно непознатом уметнику.

На затварању изложбе 2. новембра у Галерији Дома Војске биће додељена 46. награда „Спомен збирке“ за најуспешнији дипломски рад из националне историје уметности.