Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.09.2013.

Министар Родић са начелником Генералштаба Оружаних снага Хрватске



Mинистар одбране Републике Србије Небојша Родић састао се данас са начелником Генералштаба Оружаних снага Републике Хрватске генерал-пуковником Драгом Ловрићем. На састанку је констатовано да постоји интензивни обострани интерес за унапређење билатералне војне сарадње у наредном периоду.

Министар Родић је нагласио да приоритети Владе Републике Србије - брже интегрисање у Европску унију, економски опоравак и оштра борба против системске корупције и организованог криминала - данас добијају нов снажан импулс.

Он је захвалио Хрватској на подршци Републици Србији на путу ка ЕУ и додао да улазак Хрватске у Европску унију представља подстицај за европску перспективу целог региона.

"Министарство одбране Републике Србије заинтересовано је за успостављање сарадње у свим областима од заједничког интереса и унапређење војнообразовне и војномедицинске сарадње, уз брижљиво разматрање могућности заједничког ангажовања у мултинационалним снагама, успостављање војноекономске сарадње и заједнички наступ на трећим тржиштима", нагласио је министар Родић.

Генерал-пуковник Ловрић, који је у првој званичној посети Србији, изјавио је да Хрватска снажно подржава Србију на путу ка ЕУ изражавајући спремност хрватске стране да размени и предочи своја искуства Војсци Србије, која се односе на приступање интеграцијама.

"Неопходно је размотрити планове будуће сарадње у циљу изградње стабилности у региону и шире. Сталним унапређењем добросуседске сарадње и односа, војске двеју земаља показују спремност да обезбеђују мир у региону и своју способност у спровођењу мировних мисија у свету", додао је генерал Ловрић.