Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.08.2013.

Изложба фотографија „Посете познатих личности Војном музеју“



У Галерији Војног музеја на Београдској тврђави данас је отворена изложба фотографија „Посете познатих личности Војном музеју“, поводом обележавања јубилеја 135 година постојања те културне установе.

Отварајући изложбу, начелник Војне академије генерал-мајор др Младен Вуруна, истакао је да је Војни музеј, током историје, био добар домаћин званичним делегацијама, државницима, политичарима, краљевским породицама и јавним личностима, а о њиховом боравку сведоче многобројне фотографије из збирке музеја, негативи, као и два званична албума са фотографијама посета високих делегација.

- У оквиру поставке хронолошки је представљено стотинак фотографија насталих у протеклих осам деценија приликом званичних високих посета Војном музеју – истакао је генерал Вуруна додајући да је документарност тих фото записа изузетан материјал са аспекта анализе војног друштвеног и политичког живота како у нашој земљи, тако и у свету, указујући на живу међународну сарадњу наше државе, али и на значај Војног музеја у представљању наше историје.

Говорећи о значају те културне институције, заступник начелника Војног музеја потпуковник др Иван Мијатовић нагласио је да та кућа током 135 година трајања памти ратове, династије, промене друштвених уређења, али да је, од када је отворена прва поставка, увек била на најлепшем и најистакнутијем месту на Калемегдану.

- Изложба и каталог који су данас пред нама дело су кустоса збирке фотографија Наташе Томић, која је у сарадњи са студијом А Атеље припремила поставку – истакао је потпуковник Мијатовић, подсећајући на изложбе и активности Војног музеја, у земљи и иностранству, које су обележиле годину за нама.

Поставка сведочи о посетама етиопског цара Хаила Селасија, фелдмаршала Монтгомерија, вијетнамског вође Хо Ши Мина, маршала Жукова, последњег авганистанског шаха Мохамеда Захира као и револуционара Че Геваре. Око камере овековечило је и Јосипа Броза Тита приликом отварања Војног музеја након реконструкције зграде 1961. године, а након тога и посете египатског председника Насера, италијанског политичара Палмира Тољатија, норвешког краља Олафа ~В~, холандског принца Бернарда, супруге председника СФРЈ и СССР Јованке Броз и Нине Хрушчов, британске краљице Елизабете ~ИИ~, белгијског краља Бодуена ~И~, данске краљице Маргарете ~ИИ~, председника Француске Митерана, британског принца Чарлса, председника Мексика Мигуел де ла Мадрида, шпанског краља Хуан Карлоса, принца Томислава Карађорђевића као и творца аутоматске пушке Михаила Тимофејевича Калашњикова.

Изложба приказује и значајне тренутке у историји музеја, као што је отварање друге поставке 20. априла 1937. године коју је отворио кнез намесник Павле Карађорђевић, уз присуство представника целе тадашње владе и многобројних гостију из иностранства.

Изложба Посете познатих личности Војном музеју биће отворена до 22. септембра.