Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
22.08.2013.

Izložba fotografija „Posete poznatih ličnosti Vojnom muzeju“



U Galeriji Vojnog muzeja na Beogradskoj tvrđavi danas je otvorena izložba fotografija „Posete poznatih ličnosti Vojnom muzeju“, povodom obeležavanja jubileja 135 godina postojanja te kulturne ustanove.

Otvarajući izložbu, načelnik Vojne akademije general-major dr Mladen Vuruna, istakao je da je Vojni muzej, tokom istorije, bio dobar domaćin zvaničnim delegacijama, državnicima, političarima, kraljevskim porodicama i javnim ličnostima, a o njihovom boravku svedoče mnogobrojne fotografije iz zbirke muzeja, negativi, kao i dva zvanična albuma sa fotografijama poseta visokih delegacija.

- U okviru postavke hronološki je predstavljeno stotinak fotografija nastalih u proteklih osam decenija prilikom zvaničnih visokih poseta Vojnom muzeju – istakao je general Vuruna dodajući da je dokumentarnost tih foto zapisa izuzetan materijal sa aspekta analize vojnog društvenog i političkog života kako u našoj zemlji, tako i u svetu, ukazujući na živu međunarodnu saradnju naše države, ali i na značaj Vojnog muzeja u predstavljanju naše istorije.

Govoreći o značaju te kulturne institucije, zastupnik načelnika Vojnog muzeja potpukovnik dr Ivan Mijatović naglasio je da ta kuća tokom 135 godina trajanja pamti ratove, dinastije, promene društvenih uređenja, ali da je, od kada je otvorena prva postavka, uvek bila na najlepšem i najistaknutijem mestu na Kalemegdanu.

- Izložba i katalog koji su danas pred nama delo su kustosa zbirke fotografija Nataše Tomić, koja je u saradnji sa studijom A Atelje pripremila postavku – istakao je potpukovnik Mijatović, podsećajući na izložbe i aktivnosti Vojnog muzeja, u zemlji i inostranstvu, koje su obeležile godinu za nama.

Postavka svedoči o posetama etiopskog cara Haila Selasija, feldmaršala Montgomerija, vijetnamskog vođe Ho Ši Mina, maršala Žukova, poslednjeg avganistanskog šaha Mohameda Zahira kao i revolucionara Če Gevare. Oko kamere ovekovečilo je i Josipa Broza Tita prilikom otvaranja Vojnog muzeja nakon rekonstrukcije zgrade 1961. godine, a nakon toga i posete egipatskog predsednika Nasera, italijanskog političara Palmira Toljatija, norveškog kralja Olafa ~V~, holandskog princa Bernarda, supruge predsednika SFRJ i SSSR Jovanke Broz i Nine Hruščov, britanske kraljice Elizabete ~II~, belgijskog kralja Boduena ~I~, danske kraljice Margarete ~II~, predsednika Francuske Miterana, britanskog princa Čarlsa, predsednika Meksika Miguel de la Madrida, španskog kralja Huan Karlosa, princa Tomislava Karađorđevića kao i tvorca automatske puške Mihaila Timofejeviča Kalašnjikova.

Izložba prikazuje i značajne trenutke u istoriji muzeja, kao što je otvaranje druge postavke 20. aprila 1937. godine koju je otvorio knez namesnik Pavle Karađorđević, uz prisustvo predstavnika cele tadašnje vlade i mnogobrojnih gostiju iz inostranstva.

Izložba Posete poznatih ličnosti Vojnom muzeju biće otvorena do 22. septembra.