Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
01.08.2013.

Откривена спомен-плоча страдалим пиротехничарима Војске Србије



У непосредној близини Панчићевог врха на Копаонику данас је откривена спомен-плоча старијим водницима Небојши Милићу и Славиши Марковићу, пиротехничарима Војске Србије који су трагично страдали на данашњи дан пре годину дана приликом чишћења терена од касетних бомби бачених за верме НАТО бомбардовања. Откривању спомен-плоче, на којој су урезане речи “Отгрнути од заборава…“, присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант В и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, родбина и пријатељи страдалих пиротехничара, припадници Војске Србије.

- Старији водници Милић и Марковић, искусни професионалци, дали су оно што је сваком човеку највредније – своје животе, извршавајући задатак чији је циљ био заштита живота и безбедности грађана који живе на Копаонику или на Копаоник долазе, рекао је генерал-мајор Ранко Живак.

Он је додао да је тужна годишњица прилика да се подсетимо да је Војска институција у којој се људи баве високо ризичним послом.

- Сваког дана извршавају се задаци у којима постоји ризик по здравље и живот њених припадника, војника и старешина. Несреће не погађају само појединце. Оне су болан ударац за породице, родбину, пријатеље. Зато Војска Србије чини све што може у овим тешким временима да помогне и заштити породице својих погинулих припадника. Поштоване породице настрадалих припадника ВС знајте да у несрећи нисте сами. Припадници ВС који не дозвољавају да њихови погинули другови и колеге падну у заборав и да се траг који су оставили избрише, подижу ову спомен- плочу у знак поштовања према старијим водницима прве класе Небојши Милићу и Славиши Марковићу, рекао је генерал Живак.

Поред делегације Војске Србије, венце су на спомен-обележје положиле породице настрадалих и делегације 98. и 204. ваздухопловне бригаде из којих су били старији водници Милић и Марковић.