Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
01.08.2013.

Otkrivena spomen-ploča stradalim pirotehničarima Vojske Srbije



U neposrednoj blizini Pančićevog vrha na Kopaoniku danas je otkrivena spomen-ploča starijim vodnicima Nebojši Miliću i Slaviši Markoviću, pirotehničarima Vojske Srbije koji su tragično stradali na današnji dan pre godinu dana prilikom čišćenja terena od kasetnih bombi bačenih za verme NATO bombardovanja. Otkrivanju spomen-ploče, na kojoj su urezane reči “Otgrnuti od zaborava…“, prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant V i PVO general-major Ranko Živak, rodbina i prijatelji stradalih pirotehničara, pripadnici Vojske Srbije.

- Stariji vodnici Milić i Marković, iskusni profesionalci, dali su ono što je svakom čoveku najvrednije – svoje živote, izvršavajući zadatak čiji je cilj bio zaštita života i bezbednosti građana koji žive na Kopaoniku ili na Kopaonik dolaze, rekao je general-major Ranko Živak.

On je dodao da je tužna godišnjica prilika da se podsetimo da je Vojska institucija u kojoj se ljudi bave visoko rizičnim poslom.

- Svakog dana izvršavaju se zadaci u kojima postoji rizik po zdravlje i život njenih pripadnika, vojnika i starešina. Nesreće ne pogađaju samo pojedince. One su bolan udarac za porodice, rodbinu, prijatelje. Zato Vojska Srbije čini sve što može u ovim teškim vremenima da pomogne i zaštiti porodice svojih poginulih pripadnika. Poštovane porodice nastradalih pripadnika VS znajte da u nesreći niste sami. Pripadnici VS koji ne dozvoljavaju da njihovi poginuli drugovi i kolege padnu u zaborav i da se trag koji su ostavili izbriše, podižu ovu spomen- ploču u znak poštovanja prema starijim vodnicima prve klase Nebojši Miliću i Slaviši Markoviću, rekao je general Živak.

Pored delegacije Vojske Srbije, vence su na spomen-obeležje položile porodice nastradalih i delegacije 98. i 204. vazduhoplovne brigade iz kojih su bili stariji vodnici Milić i Marković.