Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
30.07.2013.

Ансамбл „Бинички“ у част Јована Дучића



Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ одржао је синоћ концерт на Светосавском платоу у Београду, у оквиру манифестације поводом 140 година од рођења Јована Дучића и 70 година од његове смрти.

Тим поводом на Светосавском платоу постављена је изложба "Јован Дучић у дипломатији" са 159 архивских докумената. Изложбу је прошле године припремио Архив Југославије и до сада је представљена у 13 градова Србије и Босне и Херцеговине. У међувремену, изложба је допуњена новим архивским документима и прати дипломатски пут и службовање Дучића у девет земаља Европе и 13 дипломатских мисија.

Поред књижевне и дипломатске делатности Дучић је био и велики задужбинар, а 1923. године патријарх Димитрије одликовао га је Граматом за народног просветитеља и побожног ствараоца и онога ко је волео и помагао цркву, а дао је и велики прилог за изградњу Храма Светог Саве.

Манифестацију на Светосавском платоу организовали су Фестивал "Планета Земље", Архив Југославије, Основна школа "Јован Дучић" из Београда и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.