Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
30.07.2013.

Ansambl „Binički“ u čast Jovana Dučića



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ održao je sinoć koncert na Svetosavskom platou u Beogradu, u okviru manifestacije povodom 140 godina od rođenja Jovana Dučića i 70 godina od njegove smrti.

Tim povodom na Svetosavskom platou postavljena je izložba "Jovan Dučić u diplomatiji" sa 159 arhivskih dokumenata. Izložbu je prošle godine pripremio Arhiv Jugoslavije i do sada je predstavljena u 13 gradova Srbije i Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, izložba je dopunjena novim arhivskim dokumentima i prati diplomatski put i službovanje Dučića u devet zemalja Evrope i 13 diplomatskih misija.

Pored književne i diplomatske delatnosti Dučić je bio i veliki zadužbinar, a 1923. godine patrijarh Dimitrije odlikovao ga je Gramatom za narodnog prosvetitelja i pobožnog stvaraoca i onoga ko je voleo i pomagao crkvu, a dao je i veliki prilog za izgradnju Hrama Svetog Save.

Manifestaciju na Svetosavskom platou organizovali su Festival "Planeta Zemlje", Arhiv Jugoslavije, Osnovna škola "Jovan Dučić" iz Beograda i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.