Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
20.02.2013.

Сусрет министара одбране Србије и Немачке



Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић састао се данас у Берлину са министром одбране Томасом де Мезијером.

Ово је први званични сусрет министара одбране двеју земаља после 11 година.

Министри Вучић и Де Мезијер разговарали су о билатералној војно-војној и војно- економској сарадњи, као и о учешћу наших официра на курсевима у Немачкој. Вучић је од немачког колеге тражио да се не смањује број припадника КФОР-а у српским енклавама.

Током сусрета било је и речи о увозу машина за потребе наменске индустрије, што до сада није било могуће. Де Мезијер је нагласио да ће ова идеја у новим околностима бити размотрена.

Двојица министара су разговарали и о заједничком учешћу у мултинационалним операцијама, у јединицама под заставом ЕУ и УН.

Тема разговора била је и ситуација на КиМ, затим ЕУ интеграције и неопходност економског напретка Србије, као и повезаности ова три процеса.

Немачки министар одбране исказао је задовољство учинком Владе Србије у протеклих седам месеци, нарочито резултатима у борби против корупције.

"Добијање датума био би важан сигнал за наше грађане", нагласио је Вучић и истакао да је атмосфера током разговора била позитивна.