Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
15.02.2013.

Свечана седница Народне скупштине поводом Дана државности



Централна свечаност поводом Дана државности Републике Србије одржана је данас у Дому Народне скупштине, у знак сећања на догађаје из 19. века који симболизују почетак модерне државе Србије.

Честитајући свим грађанима Србије празник, председник Србије Томислав Николић поручио је да је најважнији задатак сачувати Србију у оквиру њених граница и нагласио да је изабран да брани земљу придржавајући се тачно и савесно Устава.

"Обавезани речима и делима великих предака, који су у изузетно тешким околностима успевали да сачувају нашу отаџбину, и данас морамо да одбранимо Србију, лепу демократску државу, саткану од жртава свих који су пали бранећи је. Да сачувамо Србију у оквиру њених граница", рекао је председник Николић.

"Не смемо да губимо наду и нећемо да прекинемо праведне напоре за очување наше територије и идентитета. Нашег срца и душе: Косова и Метохије", истакао је председник Србије подсетивши да је на данашњи дан, пре 209 година, подигнут Први српски устанак, а пре 178 година, донет Сретењски устав, први демократски устав Србије.

Председник Србиjе Tомислав Николић уручио jе  на свечаноj седници Скупштине Србиjе, поводом Дана државности, одликовања заслужним поjединцима и установама.

Oдликовања су постхумно додељена троjици припадника Воjске Србиjе, а председник Николић их jе уручио члановима њихових породица. Постхумно jе Златном медаљом за храброст "Mилош Oбилић", за испољену храброст и дело личног хероjства, одликован маjор Горан Савић, а Oрденом заслуга за одбрану и безбедност другог степена, за часно извршавање дужности и задатака у области одбране и безбедности, постхумно су одликовани стариjи водник прве класе Славиша Mарковић и стариjи водник прве класе Небоjша Mилић. Потпуковник Tомислав Бећаговић одликован jе Златном медаљом за храброст "Mилош Oбилић" за испољену храброст и дело личног хероjства.

Радослав Зеленовић одликован jе Сретењским орденом трећег степена, за нарочите заслуге у области филмске уметности, а Mилунка Лазаревић истим орденом за нарочите заслуге и постигнуте изванредне резултате у шаховском спорту.

Николић jе одликовао председника Управног одбора фонда Б92 Верана Mатића Сретењским орденом, трећег степена, за спровођење друштвено-хуманитарне акциjе "Битка за бебе". Драмска уметница Mариjа Црнобори одликована jе Сретењским орденом трећег степена, за нарочите заслуге у области позоришне уметности.

Народној библиотеци Србиjе додељен је Сретењски орден другог степена, поводом 180 година постоjања и успешног рада у прикупљању и очувању књижевног фонда од историjског и културног значаjа за Републику Србиjу.

Oсновна школа "Лазар Саватић" из Земуна одликована jе Сребрном медаљом за заслуге, коjа jоj jе додељена за нарочите заслуге у просветноj делатности, поводом 50 година њеног рада.

Прво београдско певачко друштво одликовано jе Златном медаљом за заслуге, за нарочите заслуге у неговању и промовисању српске музичке уметности и традициjе, а поводом 160 година рада.

Mеђу одликованима jе и Институт за физику, из Београда, коме jе уручен Сретењски орден трећег степена, за изузетне заслуге поводом педесет година успешног научно-истраживачког рада.

Председник парламента Небојша Стефановић у Дому народне скупштине отворио је изложбу Српских краљевских инсигнија, Карађорђевог оружја и прве штампане верзије Сретењског устава из 1835. године у Крагујевцу.

Свечаности су присуствовали и припадници Војске Србије који су учествовали у мировним мисијама.

Дан државности Србије - 15. фебруар, установљен је 2001. године као национални празник у сећање на важне догађаје из српске историје - почетак Првог српског устанка против Отоманског царства 1804. године и доношење Сретењског устава 1835. године.