Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
15.02.2013.



Centralna svečanost povodom Dana državnosti Republike Srbije održana je danas u Domu Narodne skupštine, u znak sećanja na događaje iz 19. veka koji simbolizuju početak moderne države Srbije.

Čestitajući svim građanima Srbije praznik, predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je najvažniji zadatak sačuvati Srbiju u okviru njenih granica i naglasio da je izabran da brani zemlju pridržavajući se tačno i savesno Ustava.

"Obavezani rečima i delima velikih predaka, koji su u izuzetno teškim okolnostima uspevali da sačuvaju našu otadžbinu, i danas moramo da odbranimo Srbiju, lepu demokratsku državu, satkanu od žrtava svih koji su pali braneći je. Da sačuvamo Srbiju u okviru njenih granica", rekao je predsednik Nikolić.

"Ne smemo da gubimo nadu i nećemo da prekinemo pravedne napore za očuvanje naše teritorije i identiteta. Našeg srca i duše: Kosova i Metohije", istakao je predsednik Srbije podsetivši da je na današnji dan, pre 209 godina, podignut Prvi srpski ustanak, a pre 178 godina, donet Sretenjski ustav, prvi demokratski ustav Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je  na svečanoj sednici Skupštine Srbije, povodom Dana državnosti, odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Odlikovanja su posthumno dodeljena trojici pripadnika Vojske Srbije, a predsednik Nikolić ih je uručio članovima njihovih porodica. Posthumno je Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić", za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva, odlikovan major Goran Savić, a Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost drugog stepena, za časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti, posthumno su odlikovani stariji vodnik prve klase Slaviša Marković i stariji vodnik prve klase Nebojša Milić. Potpukovnik Tomislav Bećagović odlikovan je Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Radoslav Zelenović odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge u oblasti filmske umetnosti, a Milunka Lazarević istim ordenom za naročite zasluge i postignute izvanredne rezultate u šahovskom sportu.

Nikolić je odlikovao predsednika Upravnog odbora fonda B92 Verana Matića Sretenjskim ordenom, trećeg stepena, za sprovođenje društveno-humanitarne akcije "Bitka za bebe". Dramska umetnica Marija Crnobori odlikovana je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge u oblasti pozorišne umetnosti.

Narodnoj biblioteci Srbije dodeljen je Sretenjski orden drugog stepena, povodom 180 godina postojanja i uspešnog rada u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja za Republiku Srbiju.

Osnovna škola "Lazar Savatić" iz Zemuna odlikovana je Srebrnom medaljom za zasluge, koja joj je dodeljena za naročite zasluge u prosvetnoj delatnosti, povodom 50 godina njenog rada.

Prvo beogradsko pevačko društvo odlikovano je Zlatnom medaljom za zasluge, za naročite zasluge u negovanju i promovisanju srpske muzičke umetnosti i tradicije, a povodom 160 godina rada.

Među odlikovanima je i Institut za fiziku, iz Beograda, kome je uručen Sretenjski orden trećeg stepena, za izuzetne zasluge povodom pedeset godina uspešnog naučno-istraživačkog rada.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović u Domu narodne skupštine otvorio je izložbu Srpskih kraljevskih insignija, Karađorđevog oružja i prve štampane verzije Sretenjskog ustava iz 1835. godine u Kragujevcu.

Svečanosti su prisustvovali i pripadnici Vojske Srbije koji su učestvovali u mirovnim misijama.

Dan državnosti Srbije - 15. februar, ustanovljen je 2001. godine kao nacionalni praznik u sećanje na važne događaje iz srpske istorije - početak Prvog srpskog ustanka protiv Otomanskog carstva 1804. godine i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine.