Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
02.11.2012.

Вече Павла Аксентијевића у Дому Војске Србије



У Дому Војске Србије у Београду, вечерас је отворена изложба слика Драгослава Павла Аксентијевића „Пред починак“, након чега је у Свечаној сали те установе одржан концерт духовне музике групе „Запис“. У Малој галерији до 15. новембра биће изложене 32 слике Павла Аксентијевића, настале у периоду од 2007. до 2012. године, а за све посетиоце улаз ће бити бесплатан.

„Вечерашњом изложбом настављамо богату сарадњу Медија центра „Одбрана“ са еминентним ликовним ствараоцима, а Драгослав Павле Аксентијевић, свакако је један од њих. Осим поставке слике, у Свечаној сали уживаћемо у концерту духовне музике, чиме отварамо нову сезону музичког програма у Дому Војске“, рекао је директор МЦ „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић и најавио богату ликовну и музичку сезону коју је та институција приредила за предстојећи период, а која се наставља већ у понедељак гостовањем Градског музеја из Вршца.

„Сећање на ограниченост овоземаљског трајања рађа многа питања. Није тешко дати праве, теже прихватљиве одговоре. Мада их сви знају они и даље почивају у области велике тајне, а то је наш избор. Моја снага да упркос свему изразим лепоту у другима учвршћује постојаност вере“, истакао је уметник отварајући изложбу, нагласивши да је бављење уметношћу узвишеност и посвећеност непознатом и великом.

„Када се, при раду, уметнику догоди унутарње озарење, то је знак да је закорачио тамо где стреми и да је у његовом делу потврђен једини канон који може постојати у уметности, а то је љубав и вера према делу којим се бави“, рекао је он, говорећи о уметности, уметнику и посматрачу уметничког стваралаштва данас, напомињући да су поштапалице у ликовном изражавању највећа опасност за уметника, али и за оног који жели у уметности да ужива.

Концерт духовне музике, који је после отварања изложбе одржан пред многобројном публиком у Дому Војске, започео је кратимама, песмама без речи, којима је, према веровању Богородица успављивала Христа. Други део музичког програма био је посвећен мелографским записима из подручја Старе Србије, Космета и јужне Србије, делима наших најплодотворнијих музиколога и композитора, од Стевана Мокрањца до Миодрага Васиљевића. За крај, група „Запис“ извела је нумеру „Маријо, бела кумријо“, након чега је публици на бис поклонила још две духовне песме.

Драгослав Павле Аксентијевић рођен је у Београду 1942. године. Дипломирао је и магистрирао на Ликовној академији у Београду. За своје слике бира метафизичке теме остављајући посматрачу да сам докучи оно далеко и недокучиво. Поред сликарства бави се древном српском и византијском музиком. Овај аутентични трагалац – рестауратор и интерпретатор звука средњовековних музичких записа, у великој мери је допринео очувању и представљању српске и византијске музичке заоставштине. Наступао је на бројним концертима у земљи и иностранству уз бруј (исон) мањег мушког вокалног састава (до пет чланова).

Септембра 1988. године добио је Прву награду за интерпретацију византијских напева на Међународном хорском фестивалу у Кардици (Грчка), а јануара 1990. године једину награду Међународног фестивала у Москви. Добитник је награде Фонда за културу града Београда за 1989. годину, Златне медаље културно-просветне заједнице Србије за 1990 годину, награде Радио Инсбрука 1990. године, годишње награде Удружења музичких уметника Србије 2000. године, награде Културно-просветне заједнице Београда „Златни Беочуг“ 2003. године и Вукове награде 2008. године.

Групу „Запис“ основао је 2000. године са циљем бављења српском изворном народном музиком сачуваном до данашњих дана у живом усменом предању. Програми групе сачињени су на основу мелографских записа наших музиколога са подручја Источне и Јужне Србије и Космета.