Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
25.10.2012.

Здружена вежба „Река 2012“



У присуству председника Републике Србије Томислава Николића, министра одбране Александра Вучића, начелника Генералштаба Војске Србије генерал–потпуковника Љубише Диковића, начелникa Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предрагa Марићa, командантa Жандармерије Братиславa Дикићa и великог броја високих гостију из државног и војног врха, на Тиси поред Титела, приказом способности, данас је успешно завршена вежба „Река 2012“.

Оцењујући вежбу која је од 22. до 25. октобра реализована на територији целе Србије, на 48 локација, кроз 59 супозиција у реалном времену – веома успешном, председник Николић је, упућујући честитке свим учесницима, рекао да му је било задовољство да посматра данашњи приказ који је показао обученост и спремност за реаговање у веома тешким околностима, у ситуацијама које се у Србији редовно дешавају.

– Функционишете изванредно, а волео бих да немате прилике да овакве послове радите. Желим да вам кажем да ће Србија уложити много напора да заштити своје грађане и имовину од река које набујају, посебно у пролеће, након топљења снега, да ћемо вас опремити, додатно технички, свим оним што треба, зато што ниједно опремање и ниједна вежба нису тако скупи као што су скупе последице када се деси нешто за шта смо неприпремљени, истакао је председник Србије и захвалио свим учесницима на увежбаности.

– У име грађана Србије кажем да сам данас почео да се осећам сигурније него до сада јер знам да - оно што је до људи, ви ћете грађанима пружити, а грађани ће умети да схвате да кад издвајају за овакву намену, издвајају за себе, завршио је председник Николић.

Потврђујући да је сагласан са оценама које је дао председник Србије, министар одбране Александар Вучић истакао је да је оправдано свако улагање у опрему, технику и пре свега у људе који ће да помажу у обављању треће мисије Војске Србије и у заједничко деловање свих елемената система на одбрани грађана од елеметарних непогода.

– Све што уложимо данас, много мање ћемо да изгубимо сутра и мислим да је добро што је комплетно државно руководство могло да види колико су наши људи обучени, спретни и храбри, колико су пожртвовани. Наша највећа снага у обрачуну са елементарним непогодама јесу људи, а наша обавеза јесте да им помогнемо, да их опремимо на сваки начин да могу лакше са тим проблемима у будућности да се суочавају, рекао је министар Вучић.

Током данашњег четрдесетпетоминутног приказа, високим гостима презентоване су способности суочавања и отклањања, као и умањења штетности последица насталих услед великих поплава. Приказ се састојао од десет супозиција које су у директној корелацији са последицама које могу изазвати поплаве, са тежиштем на евакуацији становништва и покретних материјалних добара.

Током вежбе у организацији Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије, у којој су претходна три дана, осим јединица Војске, учестовали Жандармерија и Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије, Црвени крст и Горска служба сапасавања, приказан је завидан ниво обучености за реаговање у ванредним ситуацијама.

Крајњи циљ вежбе, по речима најодговорнијих у Здруженој оперативној команди, јесте да Војска тестира и прикаже своје способности, квалитет процедура предвиђених за овакве инцидентне ситуације, а да притом није искључиви носилац активности него да је део система, у сарадњи са другим укљученим институцијама, које, на свом терену рада, дају пун допринос заједничкој мисији заштите цивилног становништва.

Вежба практично даје одговор на питања - који су то капацитети Војске Србије на располагању, на који начин је најбоље успоставити координацију са другим деловима система за заштиту грађана у ситуацијама елементарних непогода као и који је најбољи могући начин за оптимално оперативно функционисање у ситуацијама које намеће трећа мисија Војске.

Крајњи циљ је дефинисање и институционализовање процедуре, да реаговање у ситуацији не зависи од способности појединца или нечије воље, него од постојања процедуре која ће гарантовати отпорност нације, а која почива на знању и искуству.

Активности на реализацији вежбе "Река 2012", која је практично изведена од 22. до 25. октобра, трају од фебруара ове године, од конференције за сетификацију, преко низа активности током године, данашњег приказа, до завршних анализа и извештаја који ће бити финализирани током децембра.