Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
02.04.2012.

Министар Шутановац у Специјалној бригади у Панчеву



Министар одбране Драган Шутановац и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица, у оквиру редовних активности, посетили су данас са сарадницима Специјалну бригаду Копнене војске у панчевачкој касарни „Растко Немањић“.

Током посете министар је разговарао са командантом Копнене војске генерал-мајором Миланом Мојсиловићем и командантом Специјалне бригаде бригадним генералом Илијом Тодоровим.

Према речима министра одбране, припадници Специјалне бригаде приказали су вежбу у којој су показали да су најелитнија јединица те врсте на Балкану, а вероватно и шире.

- У протеклом периоду приступили смо опремању ове јединице по најбољим стандардима, а наставак опремања ће бити већ током лета када ће прва возила типа "Хамер" стићи у Специјалну бригаду, рекао је министар Шутановац наглашавајући да је та јединица најелитнија не само по опреми и људству већ и по жељи младих људи да постану њен део.

- За око шездесет места, за колико је био расписан конкурс, имали смо више од 420 кандидата, односно по седам на једно место за приступање овој јединици, што показује да је професионализација апсолутно успела и да је то један квалитетан тренд који чини и ову јединицу знатно бољом, напоменуо је министар Шутановац.

Он је такође истакао да је у плану набавка нове опреме, међу којом су и нови падобрани типа МЦ-4 и нова возила, али и радови на инфраструктури касарне, како би добила мултифункционалан облик и тако омогућила уштеду систему, нарочито каде је реч о трошковима када јединица одлази на бојева гађања.

Припадници Специјалне бригаде извели су вежбу „Орао 2012“ - борба против терориста у урбаној средини и на тај начин демонстрирали своје способности и један од начина употребе те јединице.

На тактичко - техничком збору приказано је наоружање и војна опрема, најопремљеније јединице у Војсци Србије, а чија је опрема у рангу опрема специјалних јединица водећих земаља.

Специјална бригада је настала преформирањем и обједињавањем 72. специјалне бригаде, 63. падобранске бригаде и делова 82. поморског центра и противтерористичког одреда „Кобре“. У јединици се реализују садржаји борбене обуке противтерористичких, падобранских, извиђачко-диверзантских, ронилачких и јединица за учешће у мултинационалним операцијама. Спектар борбене обуке је веома широк и подразумева тактичку, ватрену и физичку обуку највишег професионалног ризика.

ОДГОВОРИ НА ПИТАЊА НОВИНАРА:

Одговарајући на питање да ли има довољно новца у буџету за текуће потребе, министар Шутановац рекао је да за то има новца.

- Али ми се нећемо задовољити само текућим потребама. Важно је рећи да смо у протеклом периоду приступили једној опсежној анализи оперативних трошкова са жељом да смањимо непотребне трошкове, а да повећамо средства за вежбе и за инвестиције, рекао је министар и додао да очекује да буџет у наредној години буде квалитетнији и да ће се наставити са квалитетним опремањем Војске.

Он је, такође, напоменуо да су покренути реферати за набавку хеликоптера који нису годинама набављани, а да су у овој години набављене летелице типа Ласта које такође нису дуго куповане.

На питање да ли је Министарство одбране ступило у контакт са КФОР-ом и EУЛЕКС-ом по питању упада Косовске полиције у Копнену зону безбедности, министар је рекао да од стране КФОР-а нема сазнања да су они били упознати са тим и да ће органи који су задужени за то поступати према закону.

- Очекујем да ће тај инцидент да се разреши квалитетно као што и очекујем да се не хапсе припадници наше полиције који раде свој посао у овом делу Србије и ни на који начин не угрожавају безбедност на КиМ, закључио је министар Шутановац.