Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
08.03.2023.

Састанак помоћника министра Бандића са председавајућим Одбора администрације ветерана Републике Гане



 
Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са председавајућим Одбора администрације ветерана Републике Гане Дереком Одуром који присуствује Генералној скупштини Светске федерације ветерана у Београду.
 
Бандић је честитао национални празник Гане, Дан независности, и истакао да је јачање односа са Ганом утемељено на традиционалној сарадњи два народа која је учвршћена под окриљем Покрета несврстаних земаља. Он је упознао саговорника да се планира учешће министра одбране Србије на конференцији посвећеној мировним операцијама УН, у Акри у децембру 2023. године, и да је то добра прилика да се потпише Споразум о сарадњи у области одбране две земље.

Саговорници су се сагласили да су две државе и два народа традиционални борци за поштовање међународног права и територијалног интегритета суверених држава. Председавајући Одбора администрације ветерана Гане Одуро истакао је значај подршке пружене током борбе Гане за независност, као и значај пријатељства тадашња два председника на чијој основи се базирају данашњи успешни билатерални односи две државе.
 
Истичући богато искуство и допринос мултинационалних операција Уједињених нација, саговорници су истакли да ће се закључивањем Споразума о сарадњу у области одбране створити правни оквир за успостављање и даљи развој сарадње у свим областима од заједничког интереса, посебно организацијом посета на високом нивоу, активности на пољу војноекономске и војнообразовне сарадње, као и кроз војномедицинску, војно-војну и друге облике сарадње.