Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
08.03.2023.

Sastanak pomoćnika ministra Bandića sa predsedavajućim Odbora administracije veterana Republike Gane



 
Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić sastao se danas sa predsedavajućim Odbora administracije veterana Republike Gane Derekom Odurom koji prisustvuje Generalnoj skupštini Svetske federacije veterana u Beogradu.
 
Bandić je čestitao nacionalni praznik Gane, Dan nezavisnosti, i istakao da je jačanje odnosa sa Ganom utemeljeno na tradicionalnoj saradnji dva naroda koja je učvršćena pod okriljem Pokreta nesvrstanih zemalja. On je upoznao sagovornika da se planira učešće ministra odbrane Srbije na konferenciji posvećenoj mirovnim operacijama UN, u Akri u decembru 2023. godine, i da je to dobra prilika da se potpiše Sporazum o saradnji u oblasti odbrane dve zemlje.

Sagovornici su se saglasili da su dve države i dva naroda tradicionalni borci za poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta suverenih država. Predsedavajući Odbora administracije veterana Gane Oduro istakao je značaj podrške pružene tokom borbe Gane za nezavisnost, kao i značaj prijateljstva tadašnja dva predsednika na čijoj osnovi se baziraju današnji uspešni bilateralni odnosi dve države.
 
Ističući bogato iskustvo i doprinos multinacionalnih operacija Ujedinjenih nacija, sagovornici su istakli da će se zaključivanjem Sporazuma o saradnju u oblasti odbrane stvoriti pravni okvir za uspostavljanje i dalji razvoj saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, posebno organizacijom poseta na visokom nivou, aktivnosti na polju vojnoekonomske i vojnoobrazovne saradnje, kao i kroz vojnomedicinsku, vojno-vojnu i druge oblike saradnje.