Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.11.2021.

Председник Вучић: Наставићемо са опремањем Војске



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас обуци јединица Речне флотиле и обишао тактичко-технички збор средстава наоружања и војне опреме Копнене војске у војном комплексу „Мачвански партизански одред“ у Шапцу.
 


Председник Вучић честитао је припадницима Копнене војске празник – 16. новембар Дан Копнене војске и пожелео им много успеха у будућности, поручујући министру Стефановићу, начелнику Генералштаба генералу Мојсиловићу и команданту Копнене војске генералу Симовићу да пренесу поздраве свим војницима, као и то да су грађани Србије поносни због великог, важног и одговорног посла који они обављају.
 
Он је свим припадницима Копнене војске пожелео да имају бољу опрему и боље наоружање и још много година и деценија мира.
 
- Желим да честитам и на данас изведеној вежби овде на Сави у Шапцу, која је изведена у веома сложеним условима. На Сави је било и хладно и ветровито и можете мислити како је рониоцима који су по овој температури, по овом времену, улазили у воду, али мислим да су све што су могли да изведу учинили на изузетан начин – истакао је председник Вучић.
 

Према његовим речима, још много тога треба да се уради на додатном опремању и модернизацији Речне флотиле, али не само на сонарима и увођењу дронова, већ и на додатној дигитализацији опреме, куповини нових чамаца, пре свега са ниским газом.

- Не само да имамо бродове и чамце за Саву и Дунав, већ и за Мораву, Тису, Дрину. То су ствари које ћемо морати у наредном периоду да учинимо, али много тога већ до краја године стиже за Копнену војску и верујем да ће генерали Симовић и Мојсиловић, министар Стефановић и помоћник министра Милорадовић моћи да буду задовољни оним што је држава учинила – истакао је председник Вучић.
 
Последњих година, подсетио је председник Вучић, улаже се више него икада у нашу војску, у  наоружање, опрему и модернизацију, што, како је додао, није лако.
 


- Само хоћу да кажем једну ствар - што више видите и што више урадите, видите све више недостатака и тражите да их исправљате што је могуће пре. У сваком случају, оно што је наша највећа снага, уз сву модернизацију и све што чинимо, јесу људи, јесу војници, официри, подофицири, они који свакога дана тренирају, увежбавају се, да би, не дај Боже, у случају потребе били у стању да заштите и сачувају нашу земљу – нагласио је председник Вучић.

Данашњем обиласку присуствовао је и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, а приказом је руководила Команда Копнене војске на челу са начелником штаба бригадним генералом Жељком Трамошљиком.
 
Обука Речне флотиле изведена је по теми „Тактичка група у одбрани пловног пута“. Сегменти обуке који су приказани односили су се на контролу унутрашњих пловних путева, извиђање непријатеља и обале, превожење скелом и амфибијским транспортером, противминско претраживање сонаром и медицинску евакуацију. Током извођења обуке ангажовани су речни вишенаменски и патролни бродови, амфибијски транспортери, реморкери, десантни алуминијумски чамци и остала средства које користе припадници Речне флотиле током извођења обуке.



На платоу Привременог полигона за обуку „Мачвански партизански одред“ на тактичко-техничком збору приказано је више од 60 најмодернијих средстава наоружања и војне опреме којима су опремљене јединице Копнене војске и средстава Војнотехничког института из развоја којима се планира даље опремање.