Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
16.11.2021.

Predsednik Vučić: Nastavićemo sa opremanjem Vojske



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao je danas obuci jedinica Rečne flotile i obišao taktičko-tehnički zbor sredstava naoružanja i vojne opreme Kopnene vojske u vojnom kompleksu „Mačvanski partizanski odred“ u Šapcu.
 


Predsednik Vučić čestitao je pripadnicima Kopnene vojske praznik – 16. novembar Dan Kopnene vojske i poželeo im mnogo uspeha u budućnosti, poručujući ministru Stefanoviću, načelniku Generalštaba generalu Mojsiloviću i komandantu Kopnene vojske generalu Simoviću da prenesu pozdrave svim vojnicima, kao i to da su građani Srbije ponosni zbog velikog, važnog i odgovornog posla koji oni obavljaju.
 
On je svim pripadnicima Kopnene vojske poželeo da imaju bolju opremu i bolje naoružanje i još mnogo godina i decenija mira.
 
- Želim da čestitam i na danas izvedenoj vežbi ovde na Savi u Šapcu, koja je izvedena u veoma složenim uslovima. Na Savi je bilo i hladno i vetrovito i možete misliti kako je roniocima koji su po ovoj temperaturi, po ovom vremenu, ulazili u vodu, ali mislim da su sve što su mogli da izvedu učinili na izuzetan način – istakao je predsednik Vučić.
 

Prema njegovim rečima, još mnogo toga treba da se uradi na dodatnom opremanju i modernizaciji Rečne flotile, ali ne samo na sonarima i uvođenju dronova, već i na dodatnoj digitalizaciji opreme, kupovini novih čamaca, pre svega sa niskim gazom.

- Ne samo da imamo brodove i čamce za Savu i Dunav, već i za Moravu, Tisu, Drinu. To su stvari koje ćemo morati u narednom periodu da učinimo, ali mnogo toga već do kraja godine stiže za Kopnenu vojsku i verujem da će generali Simović i Mojsilović, ministar Stefanović i pomoćnik ministra Miloradović moći da budu zadovoljni onim što je država učinila – istakao je predsednik Vučić.
 
Poslednjih godina, podsetio je predsednik Vučić, ulaže se više nego ikada u našu vojsku, u  naoružanje, opremu i modernizaciju, što, kako je dodao, nije lako.
 


- Samo hoću da kažem jednu stvar - što više vidite i što više uradite, vidite sve više nedostataka i tražite da ih ispravljate što je moguće pre. U svakom slučaju, ono što je naša najveća snaga, uz svu modernizaciju i sve što činimo, jesu ljudi, jesu vojnici, oficiri, podoficiri, oni koji svakoga dana treniraju, uvežbavaju se, da bi, ne daj Bože, u slučaju potrebe bili u stanju da zaštite i sačuvaju našu zemlju – naglasio je predsednik Vučić.
Današnjem obilasku prisustvovao je i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a prikazom je rukovodila Komanda Kopnene vojske na čelu sa načelnikom štaba brigadnim generalom Željkom Tramošljikom.
 
Obuka Rečne flotile izvedena je po temi „Taktička grupa u odbrani plovnog puta“. Segmenti obuke koji su prikazani odnosili su se na kontrolu unutrašnjih plovnih puteva, izviđanje neprijatelja i obale, prevoženje skelom i amfibijskim transporterom, protivminsko pretraživanje sonarom i medicinsku evakuaciju. Tokom izvođenja obuke angažovani su rečni višenamenski i patrolni brodovi, amfibijski transporteri, remorkeri, desantni aluminijumski čamci i ostala sredstva koje koriste pripadnici Rečne flotile tokom izvođenja obuke.



Na platou Privremenog poligona za obuku „Mačvanski partizanski odred“ na taktičko-tehničkom zboru prikazano je više od 60 najmodernijih sredstava naoružanja i vojne opreme kojima su opremljene jedinice Kopnene vojske i sredstava Vojnotehničkog instituta iz razvoja kojima se planira dalje opremanje.