Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
22.09.2021.

Отворени „Дани Српске у Србији“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је вечерас свечаној академији поводом отварања традиционалне манифестације „Дани Српске у Србији“, одржаној у београдском Народном позоришту.

Манифестацију која се у Републици Србији одржава девети пут по реду отворио је председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који је присутнима поручио да односи Републике Српске и Србије никада нису били бољи у настојању да се очувају српски идентитет, традиција и култура.
 
- Желим да „Дани Српске у Србији“ буду празник свих Срба. Ми смо један и јединствен народ и Дрина није река која нас дели, већ мост који нас спаја. Тако је било кроз читаву нашу историју и тако треба да буде и у будућности – поручио је Вишковић.
 
Он је нагласио да је манифестација „Дани Српске у Србији“ прилика да се истакне заједништво једног народа, али и могућност да се представе потенцијали Републике Српске, размењују искуства и учвршћују братске и пријатељске везе са Србијом.
 
Његова светост патријарх српски Порфирије у својој беседи је рекао да је стварање, постојање и напредак Републике Српске дело правде, као и међународног права и консензуса, а да је за Хришћане праведно оно што је утемељено на истини.

- Потребно је ради истицања и наглашавања нашег јединственог и заједничког, здравог етоса да постоје овакве свечаности и манифестације, али много важније је да се то наше јединство изражава у заједничкој тежњи за унапређењем наше народне просвете и културе, за унапређењем економске сарадње и оних јединствених дарова и особености које чине идентитет српског народа – поручио је патријарх Порфирије.

Свечаној академији присуствовао је и начелник Оперативне управе Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Желимир Глишовић.

Као део културно-уметничког програма Симфонијски оркестар Бањалучке филхармоније извео је концерт под диригентском палицом Бранке Радошевић, уз наступе солиста Снежане Савичић Секулић, Миње Шукало и Васе Стајкића.
 
„Дани Српске у Србији“ одржавају се до 29. септембра у Београду, Крушевцу, Краљеву, Крагујевцу, Шиду, Кикинди, Зрењанину, Сечњу, Суботици, Нишу и Новом Саду, а у оквиру манифестације биће оргнизоване позоришне представе, концерти озбиљне, забавне, народне и рок музике и књижевни програм.