Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
22.09.2021.

Otvoreni „Dani Srpske u Srbiji“



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je večeras svečanoj akademiji povodom otvaranja tradicionalne manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, održanoj u beogradskom Narodnom pozorištu.

Manifestaciju koja se u Republici Srbiji održava deveti put po redu otvorio je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je prisutnima poručio da odnosi Republike Srpske i Srbije nikada nisu bili bolji u nastojanju da se očuvaju srpski identitet, tradicija i kultura.
 
- Želim da „Dani Srpske u Srbiji“ budu praznik svih Srba. Mi smo jedan i jedinstven narod i Drina nije reka koja nas deli, već most koji nas spaja. Tako je bilo kroz čitavu našu istoriju i tako treba da bude i u budućnosti – poručio je Višković.
 
On je naglasio da je manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ prilika da se istakne zajedništvo jednog naroda, ali i mogućnost da se predstave potencijali Republike Srpske, razmenjuju iskustva i učvršćuju bratske i prijateljske veze sa Srbijom.
 
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u svojoj besedi je rekao da je stvaranje, postojanje i napredak Republike Srpske delo pravde, kao i međunarodnog prava i konsenzusa, a da je za Hrišćane pravedno ono što je utemeljeno na istini.

- Potrebno je radi isticanja i naglašavanja našeg jedinstvenog i zajedničkog, zdravog etosa da postoje ovakve svečanosti i manifestacije, ali mnogo važnije je da se to naše jedinstvo izražava u zajedničkoj težnji za unapređenjem naše narodne prosvete i kulture, za unapređenjem ekonomske saradnje i onih jedinstvenih darova i osobenosti koje čine identitet srpskog naroda – poručio je patrijarh Porfirije.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i načelnik Operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije general-major Želimir Glišović.

Kao deo kulturno-umetničkog programa Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije izveo je koncert pod dirigentskom palicom Branke Radošević, uz nastupe solista Snežane Savičić Sekulić, Minje Šukalo i Vase Stajkića.
 
„Dani Srpske u Srbiji“ održavaju se do 29. septembra u Beogradu, Kruševcu, Kraljevu, Kragujevcu, Šidu, Kikindi, Zrenjaninu, Sečnju, Subotici, Nišu i Novom Sadu, a u okviru manifestacije biće orgnizovane pozorišne predstave, koncerti ozbiljne, zabavne, narodne i rok muzike i književni program.