Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
25.09.2020.

Изјава портпарола Министарства одбране и Војске Србије о паду авиона



- Током извршења редовног летачког задатка, јутрос око 9 часова у околини села Брасина код Малог Зворника срушио се авион МиГ-21 Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије. Том приликом погинули су пилоти мајор Дејан Крсник и капетан прве класе Звонко Васиљевић из 101. ловачко-авијацијске ескадриле Ратног ваздухопловства Војске Србије - изјавио је данас портпарол Министарства одбране и Војске Србије мајор Милан Гујаница у селу Брасина.

Он је истакао да су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић и командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић данас обишли место пада авиона и разговарали са очевицима.

- Авион је непосредно пре полетања комплетно прегледан у складу са процедурама, када је утврђено да је спреман и исправан за извршење задатка. Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић су након завршетка увиђаја војних и цивилних органа формирали комисију за испитивање ванредног догађаја, односно стручну комисију која ће се бавити узроцима удеса ваздухоплова МиГ-21 - рекао је мајор Гујаница и додао да „припадници Министарства одбране и Војске Србије са дубоким болом жале за погинулим колегама и упућују најискреније саучешће њиховим породицама“.