Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.06.2020.

Свечаност у Амбасади Руске Федерације поводом Дана Русије



Поводом Дана Русије данас је у Амбасади Руске Федерације у Београду одржана свечаност којој су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Поздрављајући присутне амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко изразио је велику захвалност због присуства највишег руководства Републике Србије и истакао да то најбоље говори о односима две земље.
 
Осврнувши се на тежак период који свет пролази због корона вируса, он је истакао да ће опоравак након пандемије бити веома дуг и тежак за све државе.
 
- Мени је драго да су наши односи издржали тај велики изазов и да смо током пандемије били раме уз раме, као и вековима уназад. Ту мислим и на подршку коју је Русија пружила Србији, због које смо веома задовољни, јер смо имали прилику да допринесемо успешном одговору Србије на корона вирус - рекао је амбасадор Боцан-Харченко и додао да је веома задовољан што сарадња током пандемије није прекидана, па ни један заједнички пројекат није био замрзнут.

- Ту мислим на пројекат развоја железница. Имао сам срећу да са  председником Вучићем, у сред кризе, обиђем изградњу и да се заједно уверимо да је направљен значајан искорак на овом пројекту - рекао је амбасадор Руске Федерације и додао да су настављени и заједнички пројекти у енергетској сфери, те да се нада да ће након кризе, развој и заједнички пројекти бити настављени убрзаним темпом.

Руски амбасадор је рекао да је сарадња Русије и Србије у меморијалној сфери такође веома важна.
 
- Увек смо, као и сада, били на правој страни историје и сада имамо заједнички циљ, сузбијање ревизије историје и покушаја одузимања од нас историјског памћења - рекао је амбасадор Руске федерације и најавио наставак обележавања 75. годишњице Дана победе.
 
Он је додао и да Русија никад није сматрала да је европски пут Србије препрека за међусобне односе две земље.
 
- То никад неће бити препрека нити сметња за наше односе, јер верујемо да нам свима треба више партнера. Косово је наша заједничка бол и веома тежак проблем и у решавању смо заједно. Русија ће увек подржати Србију и за нас ће једино прихватљиво решење бити оно које је прихватљиво за Београд. Реч је о нашој, више пута поновљеној, чврстој решености која се никад неће променити - потврдио је амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко на данашњој свечаности поводом Дана Русије.