Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
10.06.2020.

Svečanost u Ambasadi Ruske Federacije povodom Dana Rusije



Povodom Dana Rusije danas je u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu održana svečanost kojoj su prisustvovali predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Pozdravljajući prisutne ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je veliku zahvalnost zbog prisustva najvišeg rukovodstva Republike Srbije i istakao da to najbolje govori o odnosima dve zemlje.
 
Osvrnuvši se na težak period koji svet prolazi zbog korona virusa, on je istakao da će oporavak nakon pandemije biti veoma dug i težak za sve države.
 
- Meni je drago da su naši odnosi izdržali taj veliki izazov i da smo tokom pandemije bili rame uz rame, kao i vekovima unazad. Tu mislim i na podršku koju je Rusija pružila Srbiji, zbog koje smo veoma zadovoljni, jer smo imali priliku da doprinesemo uspešnom odgovoru Srbije na korona virus - rekao je ambasador Bocan-Harčenko i dodao da je veoma zadovoljan što saradnja tokom pandemije nije prekidana, pa ni jedan zajednički projekat nije bio zamrznut.

- Tu mislim na projekat razvoja železnica. Imao sam sreću da sa  predsednikom Vučićem, u sred krize, obiđem izgradnju i da se zajedno uverimo da je napravljen značajan iskorak na ovom projektu - rekao je ambasador Ruske Federacije i dodao da su nastavljeni i zajednički projekti u energetskoj sferi, te da se nada da će nakon krize, razvoj i zajednički projekti biti nastavljeni ubrzanim tempom.

Ruski ambasador je rekao da je saradnja Rusije i Srbije u memorijalnoj sferi takođe veoma važna.
 
- Uvek smo, kao i sada, bili na pravoj strani istorije i sada imamo zajednički cilj, suzbijanje revizije istorije i pokušaja oduzimanja od nas istorijskog pamćenja - rekao je ambasador Ruske federacije i najavio nastavak obeležavanja 75. godišnjice Dana pobede.
 
On je dodao i da Rusija nikad nije smatrala da je evropski put Srbije prepreka za međusobne odnose dve zemlje.
 
- To nikad neće biti prepreka niti smetnja za naše odnose, jer verujemo da nam svima treba više partnera. Kosovo je naša zajednička bol i veoma težak problem i u rešavanju smo zajedno. Rusija će uvek podržati Srbiju i za nas će jedino prihvatljivo rešenje biti ono koje je prihvatljivo za Beograd. Reč je o našoj, više puta ponovljenoj, čvrstoj rešenosti koja se nikad neće promeniti - potvrdio je ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko na današnjoj svečanosti povodom Dana Rusije.