Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.02.2020.

Министар Вулин посетио Војну академију Белорусије и Храм „Свих светих“ у Минску




У оквиру посете Белорусији, министар одбране Александар Вулин посетио је и Војну академију Републике Белорусије где га је начелник генерал-мајор Виктор Лисовски упознао са историјом, задацима и новим образовним методама које се користе у тој војној високошколској установи. Након тога министар Вулин је са члановима делегације обишао поставку у Сали војне историје и специјализоване кабинете у којима се изводи настава.
Током посете наглашено је да досадашња добра сарадња у области војног образовања пружа вишеструке могућности за заједничке научно-истраживачке пројекте и друге облике сарадње војних академија Србије и Белорусије.
 
Потврда добре сарадње је и упућивање представника Оружаних снага Републике Белорусије на курс српског језика, ради припреме за Генералштабно усавршавање на Универзитету одбране у Београду у школској 2020/21. години.
 
На крају посете Војној академији Републике Белорусије министар Вулин уписао је своју поруку у Књигу почасних гостију.
 
"Четврт века успешно образујете нове нараштаје дајући држави младе снаге које ће чувати безбедност и осигурати интегритет и суверенитет Републике Белорусије.
 
Честитам вам на досадашњим оствареним резултатима и желим да наставите с једнаким успехом као и до сада у стварању нових снага града хероја, уз пуну подршку и пријатељство Републике Србије!"
Војна академија Републике Белорусије формирана је 1995. године и наставила је образовни процес започет 1953. године у другим војним школама. Циљ је био потпуни прелазак на самостално оспособљавање официра за све врсте оружаних снага и систем одбране. Данас је Војна академија један од највећих универзитета у земљи за који влада велико интересовање младих.
 
Након посете Војној академији, министар одбране Александар Вулин посетио је Храм “Свих светих”, подигнут у част Свих светих и у знак сећања на жртве спасења отаџбине. У храму су сахрањени посмртни остаци војника палих за отаџбину. Ту је положена и капсула са груменом земље који је узет са Спомен гробља ослободилаца Београда где су сахрањени посмртни остаци Белоруса погинулих током ослобођења српске престонице 1944. године.