Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.02.2020.

Ministar Vulin posetio Vojnu akademiju Belorusije i Hram „Svih svetih“ u Minsku




U okviru posete Belorusiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je i Vojnu akademiju Republike Belorusije gde ga je načelnik general-major Viktor Lisovski upoznao sa istorijom, zadacima i novim obrazovnim metodama koje se koriste u toj vojnoj visokoškolskoj ustanovi. Nakon toga ministar Vulin je sa članovima delegacije obišao postavku u Sali vojne istorije i specijalizovane kabinete u kojima se izvodi nastava.
Tokom posete naglašeno je da dosadašnja dobra saradnja u oblasti vojnog obrazovanja pruža višestruke mogućnosti za zajedničke naučno-istraživačke projekte i druge oblike saradnje vojnih akademija Srbije i Belorusije.
 
Potvrda dobre saradnje je i upućivanje predstavnika Oružanih snaga Republike Belorusije na kurs srpskog jezika, radi pripreme za Generalštabno usavršavanje na Univerzitetu odbrane u Beogradu u školskoj 2020/21. godini.
 
Na kraju posete Vojnoj akademiji Republike Belorusije ministar Vulin upisao je svoju poruku u Knjigu počasnih gostiju.
 
"Četvrt veka uspešno obrazujete nove naraštaje dajući državi mlade snage koje će čuvati bezbednost i osigurati integritet i suverenitet Republike Belorusije.
 
Čestitam vam na dosadašnjim ostvarenim rezultatima i želim da nastavite s jednakim uspehom kao i do sada u stvaranju novih snaga grada heroja, uz punu podršku i prijateljstvo Republike Srbije!"
Vojna akademija Republike Belorusije formirana je 1995. godine i nastavila je obrazovni proces započet 1953. godine u drugim vojnim školama. Cilj je bio potpuni prelazak na samostalno osposobljavanje oficira za sve vrste oružanih snaga i sistem odbrane. Danas je Vojna akademija jedan od najvećih univerziteta u zemlji za koji vlada veliko interesovanje mladih.
 
Nakon posete Vojnoj akademiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je Hram “Svih svetih”, podignut u čast Svih svetih i u znak sećanja na žrtve spasenja otadžbine. U hramu su sahranjeni posmrtni ostaci vojnika palih za otadžbinu. Tu je položena i kapsula sa grumenom zemlje koji je uzet sa Spomen groblja oslobodilaca Beograda gde su sahranjeni posmrtni ostaci Belorusa poginulih tokom oslobođenja srpske prestonice 1944. godine.