Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.12.2019.

Министру одбране и шефу Радне групе за миграције Александру Вулину уручено признање Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије




Министар Вулин: Србија и даље најорганизованија земља на мигрантском путу

Сви грађани Србије могу да буду поносни на то како је држава Србија организована и на који начин је решавала и решава последица мигрантске кризе. Србија се показала као далеко најорганизованија земља на мигрантском путу. Сви мигранти су апсолутно под контролом у нашем систему, о њима се брине, према њима се понаша хумано и наш свакодневни живот није угрожен на било који начин - изјавио је министар одбране и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова Александар Вулин, коме је данас у Центру у Крњачи уручена Златна споменица Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије. 

Министар Вулин је истакао да је за мигранте Србија само пролазна станица на путу ка земљама западне Европе и да веома мали број људи тражи азил у Србији. 

- Председник Србије Александар Вучић је и у време најтежих дана мигрантске кризе био ту да личним примером покаже да ови људи нису разлог да их се плашимо, већ напротив, да покажемо колико је Србија организована и успешна у решавању последица мигранске кризе. Сви грађани Србије могу да буду у потпуности мирни. Систем функционише, ови људи су збринути, у оквиру су нашег закона - рекао је министар одбране.

На нама, као Србији, поручује министар Вулин, јесте да покажемо да су све ствари апсолутно под контролом и да много веће, богатије и развијене земље могу да нам завиде на људима који се брину о мигрантској кризи, на систему који смо успоставили и на способности да људе којима је потребна помоћ учинимо достојанственим.

Захваливши за добијену споменицу, министар Вулин је рекао да је то за њега велика и незаслужена радост јер је он „само био ту да испред државе помогне колико може и учини шта је до њега“, а да су припадници Комесаријата били ти који су Србију после дуго времена у очима света учинили великом.   

Споменицу Комесаријата министру Вулину уручио је комесар Владимир Цуцић, који је том приликом поручио да је то признање само начин да се искаже захвалност за сваку врсту личног ангажовања и подршке коју је министар Вулин пружио и коју као председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова и даље пружа.

- Нама је драго да је данас била прилика да се и овде, у нашем Центру, сретнемо са министром Вулином. Желели смо да и на овај начин искажемо захвалност за сваку врсту, не само подршке, већ и личног ангажмана. Ова врста признања министру Вулину се додељује у име свих људи који раде у Комесаријату. Додељује му се као саборцу, а не као некоме ко се бави политиком - истакао је комесар Цуцић и поручио да ће Комесаријат за избеглице и миграције наставити да ради свој посао зарад чињенице да је то нешто што Србија мора да настави одговорно, организовано и на начин на који ће гледати у сутра, у европска придруживања и европске обавезе.

Хероји „мигрантске кризе“ су и запослени у Комесаријату за избеглице и миграције. Колико је њихов посао тежак и одговоран говорили су Милош Тинтар и Јелена Радоњић.  

Милош у Комесаријату ради три године. Тренутно је на позицији шефа смене у Прихватном центру Обреновац.

- Прихватни центар Обреновац је просторно највећи центар на територији Републике Србије. Наш посао је такав да одговарамо на захтеве миграната, на њихове потребе на дневном нивоу. Циљ нам је збрињавање тих лица, пружање разних врста помоћи, психолошке или било које друге здравствене помоћи - објашњава Тинтар и каже да иако је посао у Комесаријату тежак, сви се труде да га обављају на најбољи могући начин.

Јелена је запослена у Миксалишту - једином ургентном прихватилишту у Београду које ради без престанка.

- Миксалиште је отворено 24 часа за све рањиве категорије, породице са малом децом, медицинске случајеве, специфичне случајеве, све који долазе касно ноћу, како не би били на улици изложени разним опасностима. Ту смо да бисмо им пружили социјалну подршку и медицинску помоћ и све што им је потребно до одласка у неки од центара - истиче Радоњићева и додаје да у том тешком и одговорном послу запослени морају бити непрестано обазриви како би пружили адекватну помоћ.