Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
13.05.2019.

Отворен Курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама




Други курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама отворен је данас у  Центру за мировне операције у Београду. Курс је отворио државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, а скупу су присуствовали заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров и в.д помоћника министра спољних послова за безбедоносну политику Бранимир Филиповић.
 
Отварајући курс, државни секретар Јоцић поздравио је присутне у име министра одбране Александра Вулина, и изразио задовољство због тога што ће овога пута у реализацији курса учествовати и Повереник за заштиту равноправности, представници Владе АП Војводине и РТС.
 
-Наша држава и војска имају више од шест деценија традиције у учествовању у мировним мисијама УН, а од 2012. године учествујемо и у војним мисијама и операцијама ЕУ. У сарадњи са Министарством спољних послова, као главним носиоцима овог задатка и другим ресорима Владе Републике Србије, настојимо да до краја 2020. године успоставимо функционални оквир за селекцију, обуку и упућивање цивилних експерата у мисије и операције управљања кризама - истакао је државни секретар Јоцић, додајући да ће управо  они бити наши амбасадори у државама разореним конфликтима и природним катастрофама.
 
Курс заједнички организују Министарство одбране Републике Србије и Генералштаб Војске Србије у сарадњи са другим министарствима, међу којима су и Министарство спољних послова и Министарство за европске интеграције.
 
Курс, који ће похађати 20 полазника одржаће се у Београду, Краљеву и бази „Југ“ у Бујановцу од 13. маја до 24. маја 2019. године, са циљем усавршавања и стицања знања  о функционисању система мировних мисија, дужностима и задацима цивила у цивилним мисијама под окриљем  ЕУ, ОЕБС-а и УН-а  и у понашању у мултинационалном окружењу и комплексним безбедоносним ситуацијама ван граница Републике Србије.