Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
13.05.2019.

Otvoren Kurs za obuku civila za učešće u multinacionalnim operacijama




Drugi kurs za obuku civila za učešće u multinacionalnim operacijama otvoren je danas u  Centru za mirovne operacije u Beogradu. Kurs je otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, a skupu su prisustvovali zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov i v.d pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbedonosnu politiku Branimir Filipović.
 
Otvarajući kurs, državni sekretar Jocić pozdravio je prisutne u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina, i izrazio zadovoljstvo zbog toga što će ovoga puta u realizaciji kursa učestvovati i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, predstavnici Vlade AP Vojvodine i RTS.
 
-Naša država i vojska imaju više od šest decenija tradicije u učestvovanju u mirovnim misijama UN, a od 2012. godine učestvujemo i u vojnim misijama i operacijama EU. U saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, kao glavnim nosiocima ovog zadatka i drugim resorima Vlade Republike Srbije, nastojimo da do kraja 2020. godine uspostavimo funkcionalni okvir za selekciju, obuku i upućivanje civilnih eksperata u misije i operacije upravljanja krizama - istakao je državni sekretar Jocić, dodajući da će upravo  oni biti naši ambasadori u državama razorenim konfliktima i prirodnim katastrofama.
 
Kurs zajednički organizuju Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Generalštab Vojske Srbije u saradnji sa drugim ministarstvima, među kojima su i Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za evropske integracije.
 
Kurs, koji će pohađati 20 polaznika održaće se u Beogradu, Kraljevu i bazi „Jug“ u Bujanovcu od 13. maja do 24. maja 2019. godine, sa ciljem usavršavanja i sticanja znanja  o funkcionisanju sistema mirovnih misija, dužnostima i zadacima civila u civilnim misijama pod okriljem  EU, OEBS-a i UN-a  i u ponašanju u multinacionalnom okruženju i kompleksnim bezbedonosnim situacijama van granica Republike Srbije.