Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.02.2019.

„Морава“ од данас цивилно-војни аеродром




- Већ се полако изгубила вера да ће се од те давне 2010. године, ово заиста и десити, али као што сте видели, ово је Влада која испуњава обећања и председник Александар Вучић је био веома јасан да аеродром у Краљеву на задовољство свих Краљевчана мора да буде отворен и да мора да буде спреман за цивилни саобраћај. Ово је сјајна прилика да се Краљево и читав регион повежу са остатком света, да упознамо свет са Краљевом и са свим оним што може да понуди и тај град и читав овај регион и да сви наши људи могу да буду сигурни да ће им свет бити ближи, баш као што ћемо и ми бити ближи свету – нагласио је министар одбране Александар Вулин који је са потпредседницом Владе Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић обишао данас комплекс аеродромске зграде Аеродрома „Морава“ у Краљеву.

Министри Вулин и Михајловић, том приликом, присуствовали су потписивању записника између команданта 98. ваздухопловне бригаде РВ и ПВО пуковника Дејана Васиљевића и директора предузећа „Аеродроми Србије“ Зорана Павловића о прегледу и стању непокретности Аеродрома „Морава“ и заједно открили таблу аеродрома.

Министар Вулин је изразио велико задовољство што данас може да каже оно што су грађани Краљева и читавог овог региона и округа дуго очекивали и сањали. Говорећи о значају за Војску Србије, министар Вулин је истакао да се ни једна функција ни способност неће умањити.

- Ово ће бити цивилно-војни аеродром, што значи да ће 98. ваздухопловна бригада наставити да брине о безбедности нашег неба и бити ту да помогне и сачува кад год је то потребно. Сви можемо да будемо сигурни да смо мирни и безбедни, јер ће се Војска Србије, захваљујући великом улагању ресорног министарства, чему посебно желим да захвалим, омогућити да имамо лакше услове, да боље радимо, и да можемо да летимо баш у свим временским условима – истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, стабилност и сигурност земље је сачувана и унапређена, а цивилима омогућено да раде, да се развијају и стварају.

- Ово је велики и важан дан за Краљево, велики и важан дан за Србију и велики и важан дан за Војску Србије – поручио је министар Вулин.

Министарка Михајловић, је пре свега, захвалила министру Вулину на огромнм раду, подршци и помоћи да данас може да се са овог места каже да је од петка аеродром у Краљеву мешовити цивилно-војни аеродром.

- На данашњи дан потписали смо записнике о примопредаји и крећемо да цивилни део аеродрома учинимо тако оперативним да 28. јуна можемо да имамо на овој писти авионе Боинг 737, који ће и да полете и слете одавде – нагласила је министарка Михајловић додајући да је у плану и карго центар.

Пуковник Васиљевић истакао је да су пре свега значајна инфраструктурна улагања у аеродром „Морава“ – у маневарске површине, полетно-слетну стазу, стазе за вожење и прихватне спојнице и улагања у светлосну сигнализацију и навигацијске уређаје на овом аеродрому.

- То ће нам омогућити у будућности летачку обуку у далеко сложенијим условима и искоришћење овог аеродрома у пуном капацитету – нагласио је командант 98. ваздухополовне бригаде.

Према плану, до Видовдана ове године требало би да буду готови сви радови на мешовитом цивилно-војном аеродрому који подразумевају продуживање писте, њено осветљење као и одређени радови на опремању путничког терминала чија је укупна вредност око осам и по милиона евра.

Потписивању и обиласку аеродрома „Морава“ присуствовали су и начелник рашког округа Небојша Симовић, градоначелник Краљева Предраг Терзић и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.

Министар Александар Вулин и директор привредног друштва Аеродроми Србије Павловић потписали су 22. фебруара у Краљеву уговор о коришћењу дела аеродрома „Морава“ за цивилни ваздушни саобраћај, чиме се и Краљево уписало у мапу градова Србије који имају цивилну ваздушну линију са светом.