Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
27.02.2019.

„Morava“ od danas civilno-vojni aerodrom




- Već se polako izgubila vera da će se od te davne 2010. godine, ovo zaista i desiti, ali kao što ste videli, ovo je Vlada koja ispunjava obećanja i predsednik Aleksandar Vučić je bio veoma jasan da aerodrom u Kraljevu na zadovoljstvo svih Kraljevčana mora da bude otvoren i da mora da bude spreman za civilni saobraćaj. Ovo je sjajna prilika da se Kraljevo i čitav region povežu sa ostatkom sveta, da upoznamo svet sa Kraljevom i sa svim onim što može da ponudi i taj grad i čitav ovaj region i da svi naši ljudi mogu da budu sigurni da će im svet biti bliži, baš kao što ćemo i mi biti bliži svetu – naglasio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović obišao danas kompleks aerodromske zgrade Aerodroma „Morava“ u Kraljevu.

Ministri Vulin i Mihajlović, tom prilikom, prisustvovali su potpisivanju zapisnika između komandanta 98. vazduhoplovne brigade RV i PVO pukovnika Dejana Vasiljevića i direktora preduzeća „Aerodromi Srbije“ Zorana Pavlovića o pregledu i stanju nepokretnosti Aerodroma „Morava“ i zajedno otkrili tablu aerodroma.

Ministar Vulin je izrazio veliko zadovoljstvo što danas može da kaže ono što su građani Kraljeva i čitavog ovog regiona i okruga dugo očekivali i sanjali. Govoreći o značaju za Vojsku Srbije, ministar Vulin je istakao da se ni jedna funkcija ni sposobnost neće umanjiti.

- Ovo će biti civilno-vojni aerodrom, što znači da će 98. vazduhoplovna brigada nastaviti da brine o bezbednosti našeg neba i biti tu da pomogne i sačuva kad god je to potrebno. Svi možemo da budemo sigurni da smo mirni i bezbedni, jer će se Vojska Srbije, zahvaljujući velikom ulaganju resornog ministarstva, čemu posebno želim da zahvalim, omogućiti da imamo lakše uslove, da bolje radimo, i da možemo da letimo baš u svim vremenskim uslovima – istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, stabilnost i sigurnost zemlje je sačuvana i unapređena, a civilima omogućeno da rade, da se razvijaju i stvaraju.

- Ovo je veliki i važan dan za Kraljevo, veliki i važan dan za Srbiju i veliki i važan dan za Vojsku Srbije – poručio je ministar Vulin.

Ministarka Mihajlović, je pre svega, zahvalila ministru Vulinu na ogromnm radu, podršci i pomoći da danas može da se sa ovog mesta kaže da je od petka aerodrom u Kraljevu mešoviti civilno-vojni aerodrom.

- Na današnji dan potpisali smo zapisnike o primopredaji i krećemo da civilni deo aerodroma učinimo tako operativnim da 28. juna možemo da imamo na ovoj pisti avione Boing 737, koji će i da polete i slete odavde – naglasila je ministarka Mihajlović dodajući da je u planu i kargo centar.

Pukovnik Vasiljević istakao je da su pre svega značajna infrastrukturna ulaganja u aerodrom „Morava“ – u manevarske površine, poletno-sletnu stazu, staze za voženje i prihvatne spojnice i ulaganja u svetlosnu signalizaciju i navigacijske uređaje na ovom aerodromu.

- To će nam omogućiti u budućnosti letačku obuku u daleko složenijim uslovima i iskorišćenje ovog aerodroma u punom kapacitetu – naglasio je komandant 98. vazduhopolovne brigade.

Prema planu, do Vidovdana ove godine trebalo bi da budu gotovi svi radovi na mešovitom civilno-vojnom aerodromu koji podrazumevaju produživanje piste, njeno osvetljenje kao i određeni radovi na opremanju putničkog terminala čija je ukupna vrednost oko osam i po miliona evra.

Potpisivanju i obilasku aerodroma „Morava“ prisustvovali su i načelnik raškog okruga Nebojša Simović, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković.

Ministar Aleksandar Vulin i direktor privrednog društva Aerodromi Srbije Pavlović potpisali su 22. februara u Kraljevu ugovor o korišćenju dela aerodroma „Morava“ za civilni vazdušni saobraćaj, čime se i Kraljevo upisalo u mapu gradova Srbije koji imaju civilnu vazdušnu liniju sa svetom.