Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.12.2018.

Министар Вулин: Војска је ту да помогне



Министар одбране Александар Вулин посетио је данас Војномедицински центар Карабурма у Београду где су организовани бесплатни лекарски прегледи за грађане.

Осим у ВМЦ Карабурма, Управа за војно здравство Министарства одбране организовала је бесплатне специјалистичке прегледе у војним болницама Ниш и Нови Сад, у току данашњег дана.

Како је истакао министар Вулин, у акцији бесплатних прегледа која се спроводи у оквиру војног здравства прегледано је више од 5.000 пацијената.

- Војска Србије је увек ту да помогне својим суграђанима и не прави разлику између њених припадника и цивила. Сваки грађанин Србије заслужује најбољу могућу негу и Војска је ту да му помогне и да му ту негу да. У току ове године обавили смо око 600.000 прегледа пацијената без обзира да ли су војни или цивилни, а обавили смо и 3,9 милиона различитих процедура и медицинских захвата. Свако улагање у Војску Србије је улагање у квалитет живота сваког грађанина Србије и колико год да нам је војска организованија, снажнија, опремљенија, толико ће живот у Србији бити и безбеднији, али и бољи, поручио је министар одбране.

Управник Центра војномедицинских установа Београд пуковник Славољуб Сталетовић нагласио је да се акција организује већ годину дана, али да су почеци били тешки и проблематични.

- Међутим, ево за годину дана се показало да је тај потез био изванредан, да смо пружили много користи грађанима и промовисали војно здравство. Изузетно смо поносни, јер смо успели да покажемо да добро радимо и да помажемо грађанима, рекао је пуковник Сталетовић.

И ове, као и претходних година, грађани су се у великом броју одазвали акцији бесплатних прегледа. Радмила Марковић из Београда каже да је акција дошла у правом тренутку и да је срећна због тога.

- Бесплатни прегледи значе грађанима, јер многи немају прилике да провере своје здравље - или немају здравствену књижицу или се термин за заказивање прегледа веома дуго чека, рекла је пацијенткиња.

Београђанин Миладин Луковић презадовољан је и прегледима и лекарским особљем.

- Веома нам значе акције. Доктори су много добри, и овде на Карабурми и у Војномедицинској академији. Стварно сам презадовољан, поручио је Луковић.

Министар Вулин посетио је данас ВМЦ Карабурма у пратњи државног секретара у Министарству одбране Бојана Јоцића и начелника Управе за војно здравство бригадног генерала Угљеше Јовичића.

У оквиру бесплатних прегледа раде се основне анализе крви, одређивање нивоа шећера у крви, ЕКГ, радиографска снимања, ултразвучни прегледи, као и остале дијагностичко-терапеутске процедуре, али искључиво на основу индикација лекара специјалиста.

За специјалистичке прегледе пријављивали су се сви заинтересовани грађани, укључујући и оне који немају здравствено осигурање.