Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
08.12.2018.

Ministar Vulin: Vojska je tu da pomogne



Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je danas Vojnomedicinski centar Karaburma u Beogradu gde su organizovani besplatni lekarski pregledi za građane.

Osim u VMC Karaburma, Uprava za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane organizovala je besplatne specijalističke preglede u vojnim bolnicama Niš i Novi Sad, u toku današnjeg dana.

Kako je istakao ministar Vulin, u akciji besplatnih pregleda koja se sprovodi u okviru vojnog zdravstva pregledano je više od 5.000 pacijenata.

- Vojska Srbije je uvek tu da pomogne svojim sugrađanima i ne pravi razliku između njenih pripadnika i civila. Svaki građanin Srbije zaslužuje najbolju moguću negu i Vojska je tu da mu pomogne i da mu tu negu da. U toku ove godine obavili smo oko 600.000 pregleda pacijenata bez obzira da li su vojni ili civilni, a obavili smo i 3,9 miliona različitih procedura i medicinskih zahvata. Svako ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje u kvalitet života svakog građanina Srbije i koliko god da nam je vojska organizovanija, snažnija, opremljenija, toliko će život u Srbiji biti i bezbedniji, ali i bolji, poručio je ministar odbrane.

Upravnik Centra vojnomedicinskih ustanova Beograd pukovnik Slavoljub Staletović naglasio je da se akcija organizuje već godinu dana, ali da su počeci bili teški i problematični.

- Međutim, evo za godinu dana se pokazalo da je taj potez bio izvanredan, da smo pružili mnogo koristi građanima i promovisali vojno zdravstvo. Izuzetno smo ponosni, jer smo uspeli da pokažemo da dobro radimo i da pomažemo građanima, rekao je pukovnik Staletović.

I ove, kao i prethodnih godina, građani su se u velikom broju odazvali akciji besplatnih pregleda. Radmila Marković iz Beograda kaže da je akcija došla u pravom trenutku i da je srećna zbog toga.

- Besplatni pregledi znače građanima, jer mnogi nemaju prilike da provere svoje zdravlje - ili nemaju zdravstvenu knjižicu ili se termin za zakazivanje pregleda veoma dučo čeka, rekla je pacijentkinja.

Beograđanin Miladin Luković prezadovoljan je i pregledima i lekarskim osobljem.

- Veoma nam znače akcije. Doktori su mnogo dobri, i ovde na Karaburmi i u Vojnomedicinskoj akademiji. Stvarno sam prezadovoljan, poručio je Luković.

Ministar Vulin posetio je danas VMC Karaburma u pratnji državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Bojana Jocića i načelnika Uprave za vojno zdravstvo brigadnog generala Uglješe Jovičića.

U okviru besplatnih pregleda rade se osnovne analize krvi, određivanje nivoa šećera u krvi, EKG, radiografska snimanja, ultrazvučni pregledi, kao i ostale dijagnostičko-terapeutske procedure, ali isključivo na osnovu indikacija lekara specijalista.

Za specijalističke preglede prijavljivali su se svi zainteresovani građani, uključujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje.