Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.09.2018.

Обележени празници у јединицама Војске Србије



  
У јединицама Војске Србије данас су обележени празници Специјалне бригаде Копнене војске, артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства, Техничко-ремонтног завода „Чачак , као и АБХ службе.

У панчевачкој касарни „Растко Немањић” обележен је Дан Специјалне бригаде, а на данашњој свечаности посетиоци су имали прилику да виде дефиле јединица бригаде, као и део најсавременијег наоружања и опреме који користи ова елитна јединица наше војске.
 
Припадницима Специјалне бригаде празник је честитао и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић.



 – Показали сте пред свима нама стројеву изграђеност и жељу да строј Специјалне бригаде, као што је одувек био, остане и буде стамен, чврст, затегнут и неустрашив. Желим да и даље осећате као и до сада родољубље и патриотизам, припадност елитној поносној Специјалној бригади, да колективни дух, солидарност и борбени дух унапређујете, развијате и живите са њим, истакао је генерал Симовић.
 
Командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић истакао је да су период између два празника обележиле бројне значајне активности које је јединица извршавала.

– Бити у фокусу свих збивања Копнене војске и Војске Србије и под пуном пажњом највиших нивоа командовања, за припаднике Специјалне бригаде јасан је путоказ шта треба чинити у даљем периоду. Наша опредељења су највише оперативне способности и спремност да се одговори на изазове и претње, а до тога ћемо доћи врхунском обуком, одговорношћу и чврстом војничком дисциплином, нагласио је генерал Величковић.

У спомен-соби Специјалне бригаде положен је венац у знак сећања на погинуле припаднике те јединице. Специјална бригада формирана је 29. септембра 2006. године обједињавањем 72. специјалне бригаде, 63. падобранске бригаде и делова 82. Поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре”.

У сусрет 30. септембру – Дану артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства данас је у Команди и јединицама Ратног ваздухопловства и ПВО данас је прослављен прослављен овог рода Војске Србије.

Централној прослави у београдској касарни „Бањица“ присуствовао је командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић. Обраћајући се свечаном строју припадника 250. ракетне бригаде за ПВД, генерал Жарковић је подсетио на најважније тренутке у историји овог рода Војске Србије указујући на значај противваздухопловне одбране у условима савременог рата и наглашавајући контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора Републике Србије као основни задатак како 250. ракетне бригаде тако и целог Ратног ваздухоловства и ПВО.



Након свечаног дефилеа и уручења награда онима који су у претходном периоду постигли најбоље резултате у раду уприличен је приказ средстава ракетне технике и положени су венци на спомен-обележје погинулим припадницима 250. ракетне бригаде.

Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства прославља се 30. септембра у знак сећања на тај дан 1915. године када је редов Родоје Љутовац, припадник артиљеријског пука „Танаско Рајић“, модификованим топом оборио непријатељски аероплан изнад Крагујевца што представља прво обарање ваздухоплова изнад Србије.

У крушевачкој касарни „Цар Лазар“ припадници Центра АБХО и 246.батаљона АБХО, свечано су обележили Дан атомско-биолошко- хемијске службе Војске Србије. На свечаности је истакнуто да су припадници АБХ службе стручно оспособљени за извршавање задатака у свим мисијама Војске Србије.

У оквиру обележавања Дана АБХО службе, данас је у касарни „Цар Лазар“ одржана акција „Отворени дан“ коју је обележило дружење грађана и војника, а посетиоци су имали прилику да погледају наоружање и опрему јединица Војске Србјије размештених у гарнизону Крушавац, приказ средстава АБХО и да обиђу спомен собе Команде за развој Расинске бригаде и Центра за обуку логистике.



Данас је, такође, одржана и акција цивилно-војне сарадње „Заштити се на време - сачувај своје здравље“, где је доктор дерматолог из Опште болнице Крушевац вршио преглед младежа и промена на кожи код заинтересованих посетилаца. Бројним посетиоцима посебно су били интересантни представници стреличарског клуба „Царска стрела“ из Крушевца који су, том приликом, промовисали стреличарство.

Прва регуларна јединица против хемијске заштите, позната као „Барутански батаљон“ формирана је 28. септембра 1932. године у Војнотехничком заводу “Обилићево“ у Крушевцу. Овај датум у Војсци Србије обележава се као Дан атомско- биолошко-хемијске службе, која је у протеклим годинама израсла у осавремењену службу, а традиције „Барутанског батаљона“ данас достојно настављају – Центар АБХО и 246.батаљон АБХО.

Техничко-ремонтни завод „Чачак“ обележио је данас 93. годину постојања и своју крсну славу Свете мученице Вера, Нада и Љубав и њихова мајка Софија.

 
Дан Завода обележава се у знак сећања на дан када је 1925. године, тадашњи Државни савет Срба, Хрвата и Словенаца дао сагласност на одлуку чачанске општине о уступању земљишта ради изградње Инжењеријско-техничког завода. Тада је Завод почео са радом у народу познат под називом "Арсенал".