Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
28.09.2018.

Obeleženi praznici u jedinicama Vojske Srbije



  
U jedinicama Vojske Srbije danas su obeleženi praznici Specijalne brigade Kopnene vojske, artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva, Tehničko-remontnog zavoda „Čačak , kao i ABH službe.

U pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić” obeležen je Dan Specijalne brigade, a na današnjoj svečanosti posetioci su imali priliku da vide defile jedinica brigade, kao i deo najsavremenijeg naoružanja i opreme koji koristi ova elitna jedinica naše vojske.
 
Pripadnicima Specijalne brigade praznik je čestitao i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.



 – Pokazali ste pred svima nama strojevu izgrađenost i želju da stroj Specijalne brigade, kao što je oduvek bio, ostane i bude stamen, čvrst, zategnut i neustrašiv. Želim da i dalje osećate kao i do sada rodoljublje i patriotizam, pripadnost elitnoj ponosnoj Specijalnoj brigadi, da kolektivni duh, solidarnost i borbeni duh unapređujete, razvijate i živite sa njim, istakao je general Simović.
 
Komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković istakao je da su period između dva praznika obeležile brojne značajne aktivnosti koje je jedinica izvršavala.

– Biti u fokusu svih zbivanja Kopnene vojske i Vojske Srbije i pod punom pažnjom najviših nivoa komandovanja, za pripadnike Specijalne brigade jasan je putokaz šta treba činiti u daljem periodu. Naša opredeljenja su najviše operativne sposobnosti i spremnost da se odgovori na izazove i pretnje, a do toga ćemo doći vrhunskom obukom, odgovornošću i čvrstom vojničkom disciplinom, naglasio je general Veličković.

U spomen-sobi Specijalne brigade položen je venac u znak sećanja na poginule pripadnike te jedinice. Specijalna brigada formirana je 29. septembra 2006. godine objedinjavanjem 72. specijalne brigade, 63. padobranske brigade i delova 82. Pomorskog centra i Protivterorističkog odreda „Kobre”.

U susret 30. septembru – Danu artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva danas je u Komandi i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO danas je proslavljen proslavljen ovog roda Vojske Srbije.

Centralnoj proslavi u beogradskoj kasarni „Banjica“ prisustvovao je komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković. Obraćajući se svečanom stroju pripadnika 250. raketne brigade za PVD, general Žarković je podsetio na najvažnije trenutke u istoriji ovog roda Vojske Srbije ukazujući na značaj protivvazduhoplovne odbrane u uslovima savremenog rata i naglašavajući kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije kao osnovni zadatak kako 250. raketne brigade tako i celog Ratnog vazduholovstva i PVO.



Nakon svečanog defilea i uručenja nagrada onima koji su u prethodnom periodu postigli najbolje rezultate u radu upriličen je prikaz sredstava raketne tehnike i položeni su venci na spomen-obeležje poginulim pripadnicima 250. raketne brigade.

Dan artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva proslavlja se 30. septembra u znak sećanja na taj dan 1915. godine kada je redov Rodoje Ljutovac, pripadnik artiljerijskog puka „Tanasko Rajić“, modifikovanim topom oborio neprijateljski aeroplan iznad Kragujevca što predstavlja prvo obaranje vazduhoplova iznad Srbije.

U kruševačkoj kasarni „Car Lazar“ pripadnici Centra ABHO i 246.bataljona ABHO, svečano su obeležili Dan atomsko-biološko- hemijske službe Vojske Srbije. Na svečanosti je istaknuto da su pripadnici ABH službe stručno osposobljeni za izvršavanje zadataka u svim misijama Vojske Srbije.

U okviru obeležavanja Dana ABHO službe, danas je u kasarni „Car Lazar“ održana akcija „Otvoreni dan“ koju je obeležilo druženje građana i vojnika, a posetioci su imali priliku da pogledaju naoružanje i opremu jedinica Vojske Srbjije razmeštenih u garnizonu Krušavac, prikaz sredstava ABHO i da obiđu spomen sobe Komande za razvoj Rasinske brigade i Centra za obuku logistike.



Danas je, takođe, održana i akcija civilno-vojne saradnje „Zaštiti se na vreme - sačuvaj svoje zdravlje“, gde je doktor dermatolog iz Opšte bolnice Kruševac vršio pregled mladeža i promena na koži kod zainteresovanih posetilaca. Brojnim posetiocima posebno su bili interesantni predstavnici streličarskog kluba „Carska strela“ iz Kruševca koji su, tom prilikom, promovisali streličarstvo.

Prva regularna jedinica protiv hemijske zaštite, poznata kao „Barutanski bataljon“ formirana je 28. septembra 1932. godine u Vojnotehničkom zavodu “Obilićevo“ u Kruševcu. Ovaj datum u Vojsci Srbije obeležava se kao Dan atomsko- biološko-hemijske službe, koja je u proteklim godinama izrasla u osavremenjenu službu, a tradicije „Barutanskog bataljona“ danas dostojno nastavljaju – Centar ABHO i 246.bataljon ABHO.

Tehničko-remontni zavod „Čačak“ obeležio je danas 93. godinu postojanja i svoju krsnu slavu Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i njihova majka Sofija.

 
Dan Zavoda obeležava se u znak sećanja na dan kada je 1925. godine, tadašnji Državni savet Srba, Hrvata i Slovenaca dao saglasnost na odluku čačanske opštine o ustupanju zemljišta radi izgradnje Inženjerijsko-tehničkog zavoda. Tada je Zavod počeo sa radom u narodu poznat pod nazivom "Arsenal".