Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.07.2018.

Састанак министра одбране и амбасадора Републике Италије




Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са амбасадором Републике Италије у Београду Карлом Ло Кашом о кључним питањима билатералне сарадње у области одбране.
 


Током данашњег сусрета истакнуто је да је сарадња у области одбране са Републиком Италијом интензивна и садржајна, уз могућност за квалитативно и квантитативно унапређење у областима од обостраног интереса.
 
Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, министар Вулин је нагласио да је за Републику Србију потпуно неприхватљива најављена трансформација „Косовских снага безбедности“ у тзв. „војску Косова“, сматрајући то флагрантним кршењем Резолуције СБ УН 1244 и Војнотехничког споразума из Куманова.
 
Министар Вулин је, такође, истакао да Република Србија цени професионално ангажовање припадника италијанских оружаних снага у мисији КФОР на Косову и Метохији, изражавајући очекивање да ће италијански војници остати у нашој јужној покрајини све док то безбедносна ситуација буде захтевала.
 


Амбасадор Ло Кашо пренео је министру Вулину да Република Италија цени улогу председника Републике Србије Александра Вучића у Бриселском дијалогу око Косова и Метохије.
 
Током разговора изражена је и спремност за интензивирање војноекономске сарадње у обостраном интересу, у складу са израженим интересовањима великог броја италијанских компанија за сарадњу са фабрикама Одбрамбене индустрије Србије.