Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.10.2017.

Пријатељство које траје





Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Риму са министарком одбране Италије Робертом Пиноти, после свечаног дочека уз највише државне и војне почасти. Министри Вулин и Пиноти разговарали су о начинима за унапређење билатералне војне сарадње две земље и актуелној политичко – безбедносној ситуацији у региону.

Министри Вулин и Пиноти истакли су важност свеукупуних пријатељских и партнерских односа Србије и Италије, који доприносе константном развоју одбрамбене сарадње. Редовни сусрети на министарском нивоу, као и сусрети начелника генералштабова двеју земаља, такође, утичу на јачање међусобног разумевања и поверења, сагласили су се министри.

 - Италија и Србија су заиста пријатељске земље и сарадња наших армија мора да прати политички однос који имамо. Италија је велики инвеститор у Србији и разговарали смо о томе како да одбрамбена индустрија прати такве трендове, односно, како да са довођењем „Берете“ и других инвеститора подигнемо ниво међусобне размене и сарадње. Договорили смо да ћемо наредне године имати већи број заједничких активности и ја сам нагласио да Србија остаје доследна политици војне неутралности. То значи да нећемо да улазимо ни у један од војних савеза, али да свакако имамо велики интерес да сарађујемо билатерално са Италијом, као и са другим пријатељским земљама од којих можемо нешто да научимо, рекао је министар Вулин након састанка.

Он је истакао да Италија и Србија имају заједнички проблем, баш као и цела Европа, са илегалним миграцијама.

- Договорили смо се о конкретним начинима како да помажемо једни другима  -  од размене обавештајних података,  па до контроле ситуације на терену, али и онога што се дешава ван граница наших земаља, а погађа их обе, објаснио је српски министар одбране и додао да Италија и Србија остају привржене политици међусобног поштовања и сарадње две војске.

- Тако ћемо се понашати и убудуће, а идуће године очекујем да моја колегиница посети Србију, поручио је министар.

Он је посебно истакао професионално ангажовање припадника италијанских оружаних снага у мисији КФОР на Косову и Метохији.
- Данас ћу доделити спомен-медаље бившим командантима италијанског КФОР-а, људима који су нас задужили својим понашањем, односом према Србима на Косову и Метохији, људима који  умеју да буду војници, али и да воле народ који чувају, а то смо ми, рекао је министар Вулин и додао да Србија очекује да ће италијански војници остати у јужној српској покрајини све док то безбедносна ситуација буде захтевалa.

Министарка Пиноти потврдила је опредељење Италије за унапређење сарадње у области одбране са Србијом, нарочито када је реч о заједничком учешћу у мултинационалним операцијама, војно-војној, војномедицинској и војно-економској сарадњи. "Осим тога што се на годишњем плану реализује велики број билатералних активности у различитим областима, круна сарадње је заједничко учешће у мултинационалним операцијама, посебно заједнички ангажман у УН мисији УНИФИЛ у Либану", истакла је италијанска министарка одбране и изразила поштовање према српским војницима лоји учествују у тим операцијама. Министарка Пиноти је нагласила да Италија подржава европски пут Србије "јер је чланство Србије у ЕУ гарант безбедности за цео регион, али и Европе".

Раније у току дана, министар одбране са сарадницима обишао је компанију „Леонардо“ ради сагледавања могућности за сарадњу са српском одбрамбеном индустријом.