Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
24.10.2017.

Prijateljstvo koje traje





Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Rimu sa ministarkom odbrane Italije Robertom Pinoti, posle svečanog dočeka uz najviše državne i vojne počasti. Ministri Vulin i Pinoti razgovarali su o načinima za unapređenje bilateralne vojne saradnje dve zemlje i aktuelnoj političko – bezbednosnoj situaciji u regionu.

Ministri Vulin i Pinoti istakli su važnost sveukupunih prijateljskih i partnerskih odnosa Srbije i Italije, koji doprinose konstantnom razvoju odbrambene saradnje. Redovni susreti na ministarskom nivou, kao i susreti načelnika generalštabova dveju zemalja, takođe, utiču na jačanje međusobnog razumevanja i poverenja, saglasili su se ministri.

 - Italija i Srbija su zaista prijateljske zemlje i saradnja naših armija mora da prati politički odnos koji imamo. Italija je veliki investitor u Srbiji i razgovarali smo o tome kako da odbrambena industrija prati takve trendove, odnosno, kako da sa dovođenjem „Berete“ i drugih investitora podignemo nivo međusobne razmene i saradnje. Dogovorili smo da ćemo naredne godine imati veći broj zajedničkih aktivnosti i ja sam naglasio da Srbija ostaje dosledna politici vojne neutralnosti. To znači da nećemo da ulazimo ni u jedan od vojnih saveza, ali da svakako imamo veliki interes da sarađujemo bilateralno sa Italijom, kao i sa drugim prijateljskim zemljama od kojih možemo nešto da naučimo, rekao je ministar Vulin nakon sastanka.

On je istakao da Italija i Srbija imaju zajednički problem, baš kao i cela Evropa, sa ilegalnim migracijama.

- Dogovorili smo se o konkretnim načinima kako da pomažemo jedni drugima  -  od razmene obaveštajnih podataka,  pa do kontrole situacije na terenu, ali i onoga što se dešava van granica naših zemalja, a pogađa ih obe, objasnio je srpski ministar odbrane i dodao da Italija i Srbija ostaju privržene politici međusobnog poštovanja i saradnje dve vojske.

- Tako ćemo se ponašati i ubuduće, a iduće godine očekujem da moja koleginica poseti Srbiju, poručio je ministar.

On je posebno istakao profesionalno angažovanje pripadnika italijanskih oružanih snaga u misiji KFOR na Kosovu i Metohiji.
- Danas ću dodeliti spomen-medalje bivšim komandantima italijanskog KFOR-a, ljudima koji su nas zadužili svojim ponašanjem, odnosom prema Srbima na Kosovu i Metohiji, ljudima koji  umeju da budu vojnici, ali i da vole narod koji čuvaju, a to smo mi, rekao je ministar Vulin i dodao da Srbija očekuje da će italijanski vojnici ostati u južnoj srpskoj pokrajini sve dok to bezbednosna situacija bude zahtevala.

Ministarka Pinoti potvrdila je opredeljenje Italije za unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom, naročito kada je reč o zajedničkom učešću u multinacionalnim operacijama, vojno-vojnoj, vojnomedicinskoj i vojno-ekonomskoj saradnji. "Osim toga što se na godišnjem planu realizuje veliki broj bilateralnih aktivnosti u različitim oblastima, kruna saradnje je zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u UN misiji UNIFIL u Libanu", istakla je italijanska ministarka odbrane i izrazila poštovanje prema srpskim vojnicima loji učestvuju u tim operacijama. Ministarka Pinoti je naglasila da Italija podržava evropski put Srbije "jer je članstvo Srbije u EU garant bezbednosti za ceo region, ali i Evrope".

Ranije u toku dana, ministar odbrane sa saradnicima obišao je kompaniju „Leonardo“ radi sagledavanja mogućnosti za saradnju sa srpskom odbrambenom industrijom.