Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.10.2017.

Недвосмислена подршка Србије јединственој Шпанији



Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са амбасадором Краљевине Шпаније Мигуелом Фуертесом Суарезом о сарадњи две земље у области одбране, перспективама њеног даљег развоја и тренутној ситуацији у тој земљи.
 
Министар Вулин исказао је забринутост због догађаја у Каталонији и додао да, нажалост, у Србији знамо из искуства до каквих последица таква ситуација може да доведе.
 
„Управо због свега што смо прошли, Република Србија пружа снажну подршку територијалном интегритету и суверенитету Краљевине Шпаније и надамо се да ће се ситуација у тој земљи ускоро смирити. Међусобна подршка у заштити суверенитета и поштовању принципа међународног права, потврда је искреног пријатељства две државе и два народа“, нагласио је српски министар одбране.
 
Он је рекао да Република Србија сматра да Европска унија има обавезу да заштити уставни поредак и суверенитет својих чланица.
 
Министар Вулин пренео је свом саговорнику да је Република Србија поуздан и искрен пријатељ Краљевине Шпаније и у потпуности посвећена унапређењу билатералне сарадње, у свим сферама од заједничког интереса.
 
„Изразито пријатељски односи две земље, неоптерећени отвореним питањима, представљају квалитетну основу за развој сарадње у области одбране. У прилог томе говори и чињеница да припадници наших оружаних снага успешно сарађују и заједнички извршавају задатке  у мултинационалној операцији Уједињених нација у Либану - UNIFIL, где Војска Србије има најбројнији контингент од свих десет операција у којима учествује“, рекао је министар одбране.
 
Он је истакао да Србија изузетно цени принципијелан став Краљевине Шпаније у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности тзв. „Косова“.
 
Амбасадор Суарез истакао је опредељење Краљевине Шпаније да са Републиком Србијом настави да негује и унапређује блиске односе у свим областима од обостраног интереса. Он је нагласио да та земља искрено цени подршку коју Србија пружа јединственој Шпанији, те да ће својим личним залагањем настојати да  допринесе развоју билатералних односа две државе.