Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
15.09.2017.

Свечано отворени „Дани Српске у Србији“



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је вечерас Свечаној академији у Народном позоришту, одржаној поводом манифестације „Дани Српске у Србији“, која сведочи о политичким, привредним, културним, спортским и иним везама српског народа с обе стране Дрине.

- Република Српска је, свакако, један од приоритета државне политике Републике Србије. Република Српска, у свом дејтонском оквиру, јесте гарант опстанка српског народа. Републике Српске не би ни било да није било претњи по истребљење српског народа. Говорити о Републици Српској, а не поћи од чињенице да Срби имају право да одлучују о себи и својој судбини, не би било могуће. Зато Влада Републике Србије и председник Републике Србије не пропуштају прилику да јасно покажу колико су уз Републику Српску, колико су уз народ Републике Српске и колико су спремни да помогну и политички и дипломатски и финансијски и на сваки други начин. Република Српска увек може да рачуна на своју Србију баш као што Србија зна да је нико и нигде не воли као што се воли у Републици Српској, рекао је министар Вулин по доласку на свечаност. 

Свечаној академији присуствовали су високи представници државног, привредног, културног, верског живота Србије и Српске. Овогодишња манифестација „Дани Српске у Србији“, пета је по реду и одвијаће се до 21. септембра у 20 градова и општина Србије. Најсадржајнији програм до сада обухвата 32 догађаја у 45 извођења, са око 800 учесника. Поред осталог, биће одржане промоције привредних потенцијала и сусрети привредника Српске и Србије,  презентације туристичке понуде, предавања о Иви Андрићу и његовом стваралаштву, културне и спортске активности.