Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
15.09.2017.

Svečano otvoreni „Dani Srpske u Srbiji“



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je večeras Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu, održanoj povodom manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, koja svedoči o političkim, privrednim, kulturnim, sportskim i inim vezama srpskog naroda s obe strane Drine.

- Republika Srpska je, svakako, jedan od prioriteta državne politike Republike Srbije. Republika Srpska, u svom dejtonskom okviru, jeste garant opstanka srpskog naroda. Republike Srpske ne bi ni bilo da nije bilo pretnji po istrebljenje srpskog naroda. Govoriti o Republici Srpskoj, a ne poći od činjenice da Srbi imaju pravo da odlučuju o sebi i svojoj sudbini, ne bi bilo moguće. Zato Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srbije ne propuštaju priliku da jasno pokažu koliko su uz Republiku Srpsku, koliko su uz narod Republike Srpske i koliko su spremni da pomognu i politički i diplomatski i finansijski i na svaki drugi način. Republika Srpska uvek može da računa na svoju Srbiju baš kao što Srbija zna da je niko i nigde ne voli kao što se voli u Republici Srpskoj, rekao je ministar Vulin po dolasku na svečanost. 

Svečanoj akademiji prisustvovali su visoki predstavnici državnog, privrednog, kulturnog, verskog života Srbije i Srpske. Ovogodišnja manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, peta je po redu i odvijaće se do 21. septembra u 20 gradova i opština Srbije. Najsadržajniji program do sada obuhvata 32 događaja u 45 izvođenja, sa oko 800 učesnika. Pored ostalog, biće održane promocije privrednih potencijala i susreti privrednika Srpske i Srbije,  prezentacije turističke ponude, predavanja o Ivi Andriću i njegovom stvaralaštvu, kulturne i sportske aktivnosti.