Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.11.2016.

Потврда развијене сарадње Србије и Мађарске у области одбране



У оквиру Заједничке седнице влада Републике Србије и Мађарске, министар одбране Зоран Ђорђевић састао се данас у Нишу са мађарским колегом др Иштваном Шимичким.   

На састанку је закључено да је сарадња у области одбране развијена, а да круну сарадње чини заједничко учешће у мисији UNFICYP у Републици Кипар.
-Сарадња у области одбране са Мађарском одвија се у четири сегмента. То су војно-војна, војно-економска, војно-образовна и војно-медицинска и за сва четири сегмента постигли смо договор како даље да сарађујемо, изјавио је министар одбране Србије након састанка. Када је реч о војно-војној сарадњи, разговарали смо о могућности да имамо више војних вежби и да у будућности можда учествујемо заједно у некој другој мисији, а када је у питању војно-образовна сарадња ту очекујемо потписивање уговора између два војна универзитета, рекао је Ђорђевић.

Имајући у виду да Мађарска има велику војну болницу у Будимпешти а Србија Војномедицинску академију и доста стручњака у ратној хирургији, Ђорђевић је закључио да је то прилика да они размене искуства у тој области.

-Оно што је и најбитније када је у питању економија, то је сарадња наменских индустрија и на који начин Србија и Мађарска могу заједно да изађу на треће тржиште, али и да сарађују у оквиру Европске одбрамбене агенције, истакао је Ђорђевић. Он је, такође, нагласио да је било речи о организацији заједничке војне вежбе на којој би се кроз различите сценарије симулирало како оружане снаге реагују у кризним ситуацијама, као и о сарадњи обавештајних агенција и размени информација.

-Са министром одбране Републике Србије размотрили смо бројна питања и водили смо веома успешне разговоре, изјавио је након састанка мађарски министар одбране Иштван Шимички. Постоји простор за бољу сарадњи који треба да искористимо у будућности, између осталог на плану образовања, у заједничким војним вежбама и у другим областима. Размотрили смо и искуства у вези мигрантске кризе и установили смо да је потребна још чвршћа сарадња, посебно служби за националну безбедност, рекао је министар Шимички.

У разговору два министра наглашен је допринос припадника две војске у ублажавању последица мигрантске кризе и контроли граничног подручја.
-Тренутна ситуација на граници је таква да имамо готово 16.000 миграната које смо одвратили од уласка у Србију. Нама се од 24. октобра придружио и део контингента мађарских полицијских снага, којих има 20. Очекујем у наредном периоду од Заједничких снага да видимо како и на који начин можемо да се одупремо притиску, рекао је министар Ђорђевић.

Министар Шимички поновио је подршку Мађарске европским интеграцијама Србије и спремност за размену искустава у процесу приступања Европској унији, а посебно подршку и помоћ Министарству одбране за интензивнији допринос у реализацији Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.
Министар Ђорђевић је рекао да Србија, сходно прокламованој војној неутралности, настоји да равноправно сарађује са свим земљама света посвећеним политици мира, поштовању међународног права, територијалног интегритета и суверенитета држава.

Два министра су истакла да се сарадња у овој години завршава традиционалним спортским сусретом високих официра две војске у децембру у Будимпешти и да ће план сарадње за 2017. годину омогућити даљи напредак сарадње у области одбране и грађење чвршћих односа.