Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.11.2016.

Potvrda razvijene saradnje Srbije i Mađarske u oblasti odbrane



U okviru Zajedničke sednice vlada Republike Srbije i Mađarske, ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se danas u Nišu sa mađarskim kolegom dr Ištvanom Šimičkim.   

Na sastanku je zaključeno da je saradnja u oblasti odbrane razvijena, a da krunu saradnje čini zajedničko učešće u misiji UNFICYP u Republici Kipar.
-Saradnja u oblasti odbrane sa Mađarskom odvija se u četiri segmenta. To su vojno-vojna, vojno-ekonomska, vojno-obrazovna i vojno-medicinska i za sva četiri segmenta postigli smo dogovor kako dalje da sarađujemo, izjavio je ministar odbrane Srbije nakon sastanka. Kada je reč o vojno-vojnoj saradnji, razgovarali smo o mogućnosti da imamo više vojnih vežbi i da u budućnosti možda učestvujemo zajedno u nekoj drugoj misiji, a kada je u pitanju vojno-obrazovna saradnja tu očekujemo potpisivanje ugovora između dva vojna univerziteta, rekao je Đorđević.

Imajući u vidu da Mađarska ima veliku vojnu bolnicu u Budimpešti a Srbija Vojnomedicinsku akademiju i dosta stručnjaka u ratnoj hirurgiji, Đorđević je zaključio da je to prilika da oni razmene iskustva u toj oblasti.

-Ono što je i najbitnije kada je u pitanju ekonomija, to je saradnja namenskih industrija i na koji način Srbija i Mađarska mogu zajedno da izađu na treće tržište, ali i da sarađuju u okviru Evropske odbrambene agencije, istakao je Đorđević. On je, takođe, naglasio da je bilo reči o organizaciji zajedničke vojne vežbe na kojoj bi se kroz različite scenarije simuliralo kako oružane snage reaguju u kriznim situacijama, kao i o saradnji obaveštajnih agencija i razmeni informacija.

-Sa ministrom odbrane Republike Srbije razmotrili smo brojna pitanja i vodili smo veoma uspešne razgovore, izjavio je nakon sastanka mađarski ministar odbrane Ištvan Šimički. Postoji prostor za bolju saradnji koji treba da iskoristimo u budućnosti, između ostalog na planu obrazovanja, u zajedničkim vojnim vežbama i u drugim oblastima. Razmotrili smo i iskustva u vezi migrantske krize i ustanovili smo da je potrebna još čvršća saradnja, posebno službi za nacionalnu bezbednost, rekao je ministar Šimički.

U razgovoru dva ministra naglašen je doprinos pripadnika dve vojske u ublažavanju posledica migrantske krize i kontroli graničnog područja.
-Trenutna situacija na granici je takva da imamo gotovo 16.000 migranata koje smo odvratili od ulaska u Srbiju. Nama se od 24. oktobra pridružio i deo kontingenta mađarskih policijskih snaga, kojih ima 20. Očekujem u narednom periodu od Zajedničkih snaga da vidimo kako i na koji način možemo da se odupremo pritisku, rekao je ministar Đorđević.

Ministar Šimički ponovio je podršku Mađarske evropskim integracijama Srbije i spremnost za razmenu iskustava u procesu pristupanja Evropskoj uniji, a posebno podršku i pomoć Ministarstvu odbrane za intenzivniji doprinos u realizaciji Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.
Ministar Đorđević je rekao da Srbija, shodno proklamovanoj vojnoj neutralnosti, nastoji da ravnopravno sarađuje sa svim zemljama sveta posvećenim politici mira, poštovanju međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

Dva ministra su istakla da se saradnja u ovoj godini završava tradicionalnim sportskim susretom visokih oficira dve vojske u decembru u Budimpešti i da će plan saradnje za 2017. godinu omogućiti dalji napredak saradnje u oblasti odbrane i građenje čvršćih odnosa.