Министарство одбране Републике Србије
 
01.07.2016.

Завршетак школовања полазника 5. класе ВСБО и официра 59. класе ГШУ



Поводом завршетка школовања официра 59. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране и полазника 5. класе Високих студија безбедности и одбране, у Дому Народне скупштине данас је одржана свечаност.

Председник Републике Србије Томислав Николић уручио је официрске сабље тројици прворангираних официра у 59. класи ГШУ, а министар одбране Зоран Ђорђевић осталим официрима који су успешно завршили школовање у тој класи и значке са подлогом полазницима 5. класе ВСБО.

Генералштабно усавршавање завршила су 33 официра из земље и иностранства: 27 из организацијских целина Министарства одбране и Војске Србије, један из ДНР Алжир, тројица из Оружаних снага Босне и Херцеговине, и двојица из Бивше Југословенске Републике Македоније.

Најуспешнији у класи су потпуковник Небојша Добријевић са просеком 9,60, други је пуковник Јанко Петрушић, припадник Оружаних снага Босне и Херцеговине, који је такође постигао одличан успех просеком 9,40 и трећерангирани, потпуковник Дејан Куртов са оствареним просеком 9,40.

Високе студије безбедности и одбране завршило је 12 полазника из Србије и тројица из иностранства.

Председник Николић честитао је свима на постигнутом успеху и истакао да систем одбране чине људи од чијих квалитета, особина, образовања зависи мир и стабилност једне земље.

- Ви полазници пете класе Високих студија безбедности и одбране и 59. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране, сутра ћете чинити стуб одбране Србије и честитам вам успешан завршетак школовања и желим успешан почетак професионалне каријере - рекао је председник Републике и додао да официри имају сјајне узоре и богату историју српских одбрамбених ратова.

Изражавајући посебно задовољство због чињенице да су усавршавање завршили и полазници из страних земаља , председник Николић је рекао да су они показали поштовање не само према нашем образовном систему, већ и према Србији у целини.

Обраћајући се полазницима он је рекао да без обзира на то што војна служба подразумева јаку дисциплину и поштовање начела субординације, без слободе мисли и њене неспутане вербализације, нема прогреса, а да је креативност предуслов за даљи успех.

- Чињеница да сте управо окончали усавршавање у области безбедности и одбране, и да ћете и ви у будућности бити лидери у систему одбране на стратегијском и оперативном нивоу одлучивања, подразумева да сте тек на почетку стазе знања јер је образовање током целокупне каријере концепт који се примењује у нашим војнообразовним институцијама , рекао је председник и додао да смисао у томе да се духовно, морално и стручно усавршавамо, да се повезујемо и да сложно градимо сигурну будућност.

Томислав Николић је подсетио да је Војска Србије и даље институција од највећег поверења грађана, да је успешно иновирала области војне делатности, посебно област информационих технологија, процес командовања и повећања техничких могућности средстава наоружања и војне опреме.

- Желим да подвучем да би наука требало и даље да буде стуб и ослонац војне моћи а то подразумева интензивну и несметану сарадњу Војске Србије и научно-образовне и истраживачке делатности, рекао је председник Републике и потврдио да се војна наука константно прилагођава променама, зато што је њен императив примена савремених достигнућа и искуства у различитим областима.

Он је додао како Србија данас активно доприноси безбедности и стабилности у региону и да наша земља тежи да свој допринос оствари уз максималну сарадњу са суседима и међународном заједницом, а да наглашава потребу да се подједнако уважавају сви политички субјекти и поштују основни принципи међународног права.

 
- Наша Војска тежи стандардима најмодернијих амија света и у том настојању урађено је много па данас можемо рећи да, захваљујући планираном развоју заснованом на оперативним способностима, имамо савремену и рационалну Војску, између осталог је рекао председник и додао да су наш унутрашњи циљ мир и стабилност, непризнавање једнострано проглашене независности Косова и Метохије и очување нашег становништва и културног наслеђа у јужној српској покрајини.

- Што се спољно-политичких приоритета тиче , тежимо пуноправном чланству у Европској Унији, Србија ће остати војно неутрална и користиће најбоље праксе и искуства и са запада и истока, рекао је председник и додао да је војна неутралност, посвећеност миру и сарадња са свима, гаранција стабилне и сигурне будућности.

Први у рангу, потпуковник Небојша Добријевић, поздрављајући председника Републике и присутне у име полазника обе класе, истакао је да ће официри и полазници имати прилику да на новим дужностима примене знања и искуства стечена током школовања.

- Надам се да ће постигнути резултати током школовања бити подстрек за наш даљи рад на одговорним дужностима, уверени смо одлучни да ће ова генерација бити носилац и креатор нових идеја у реализацији задатака који нас очекују у наредном периоду, рекао је потпуковник Добријевић.

Честитајући полазницима на постигнутом успеху начелник Школе националне одбране пуковник др Мирослав Талијан, рекао је да евалуација достигнућа 5. генерације Виоких студија безбедности и одбране показује да су полазници овог највишег нивоа усавршавања оспособљени за мултидисциплинарно анализирање и процењивање безбедносног окружења и да су надградили знања, вештине и способности до нивоа да могу преузети високе дужности у систему националне безбедности.

Он је истакао да просечан успех постигнут током Генералштабног усавршавања показује да су произведени високостручни, иновативни, војном позиву посвећени, и лидерски настројени официри који су кадри за ефикасно командовање руковођење у широком спектру националних и међународних безбедносних изазова.

Свечаности у Дому Народне скупштине присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, потпредседници Народне Скупштине РС, представници цркава и верских заједница и академске заједнице, изасланици одбране у Републици Србији, породице и пријатељи полазника.

Генералштабно усавршавање је интервидовског карактера и представља трећи ниво каријерног усавршавања официра чији је циљ развој лидерских способности официра за стратегијско размишљање и ефикасно командовање и руковођење у широком спектру националних и међународнихбезбедносних изазова.


 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА