Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.07.2016.

Završetak školovanja polaznika 5. klase VSBO i oficira 59. klase GŠU



Povodom završetka školovanja oficira 59. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane i polaznika 5. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, u Domu Narodne skupštine danas je održana svečanost.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uručio je oficirske sablje trojici prvorangiranih oficira u 59. klasi GŠU, a ministar odbrane Zoran Đorđević ostalim oficirima koji su uspešno završili školovanje u toj klasi i značke sa podlogom polaznicima 5. klase VSBO.

Generalštabno usavršavanje završila su 33 oficira iz zemlje i inostranstva: 27 iz organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jedan iz DNR Alžir, trojica iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, i dvojica iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

Najuspešniji u klasi su potpukovnik Nebojša Dobrijević sa prosekom 9,60, drugi je pukovnik Janko Petrušić, pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji je takođe postigao odličan uspeh prosekom 9,40 i trećerangirani, potpukovnik Dejan Kurtov sa ostvarenim prosekom 9,40.

Visoke studije bezbednosti i odbrane završilo je 12 polaznika iz Srbije i trojica iz inostranstva.

Predsednik Nikolić čestitao je svima na postignutom uspehu i istakao da sistem odbrane čine ljudi od čijih kvaliteta, osobina, obrazovanja zavisi mir i stabilnost jedne zemlje.

- Vi polaznici pete klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 59. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, sutra ćete činiti stub odbrane Srbije i čestitam vam uspešan završetak školovanja i želim uspešan početak profesionalne karijere - rekao je predsednik Republike i dodao da oficiri imaju sjajne uzore i bogatu istoriju srpskih odbrambenih ratova.

Izražavajući posebno zadovoljstvo zbog činjenice da su usavršavanje završili i polaznici iz stranih zemalja , predsednik Nikolić je rekao da su oni pokazali poštovanje ne samo prema našem obrazovnom sistemu, već i prema Srbiji u celini.

Obraćajući se polaznicima on je rekao da bez obzira na to što vojna služba podrazumeva jaku disciplinu i poštovanje načela subordinacije, bez slobode misli i njene nesputane verbalizacije, nema progresa, a da je kreativnost preduslov za dalji uspeh.

- Činjenica da ste upravo okončali usavršavanje u oblasti bezbednosti i odbrane, i da ćete i vi u budućnosti biti lideri u sistemu odbrane na strategijskom i operativnom nivou odlučivanja, podrazumeva da ste tek na početku staze znanja jer je obrazovanje tokom celokupne karijere koncept koji se primenjuje u našim vojnoobrazovnim institucijama , rekao je predsednik i dodao da smisao u tome da se duhovno, moralno i stručno usavršavamo, da se povezujemo i da složno gradimo sigurnu budućnost.

Tomislav Nikolić je podsetio da je Vojska Srbije i dalje institucija od najvećeg poverenja građana, da je uspešno inovirala oblasti vojne delatnosti, posebno oblast informacionih tehnologija, proces komandovanja i povećanja tehničkih mogućnosti sredstava naoružanja i vojne opreme.

- Želim da podvučem da bi nauka trebalo i dalje da bude stub i oslonac vojne moći a to podrazumeva intenzivnu i nesmetanu saradnju Vojske Srbije i naučno-obrazovne i istraživačke delatnosti, rekao je predsednik Republike i potvrdio da se vojna nauka konstantno prilagođava promenama, zato što je njen imperativ primena savremenih dostignuća i iskustva u različitim oblastima.

On je dodao kako Srbija danas aktivno doprinosi bezbednosti i stabilnosti u regionu i da naša zemlja teži da svoj doprinos ostvari uz maksimalnu saradnju sa susedima i međunarodnom zajednicom, a da naglašava potrebu da se podjednako uvažavaju svi politički subjekti i poštuju osnovni principi međunarodnog prava.

 
- Naša Vojska teži standardima najmodernijih amija sveta i u tom nastojanju urađeno je mnogo pa danas možemo reći da, zahvaljujući planiranom razvoju zasnovanom na operativnim sposobnostima, imamo savremenu i racionalnu Vojsku, između ostalog je rekao predsednik i dodao da su naš unutrašnji cilj mir i stabilnost, nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i očuvanje našeg stanovništva i kulturnog nasleđa u južnoj srpskoj pokrajini.

- Što se spoljno-političkih prioriteta tiče , težimo punopravnom članstvu u Evropskoj Uniji, Srbija će ostati vojno neutralna i koristiće najbolje prakse i iskustva i sa zapada i istoka, rekao je predsednik i dodao da je vojna neutralnost, posvećenost miru i saradnja sa svima, garancija stabilne i sigurne budućnosti.

Prvi u rangu, potpukovnik Nebojša Dobrijević, pozdravljajući predsednika Republike i prisutne u ime polaznika obe klase, istakao je da će oficiri i polaznici imati priliku da na novim dužnostima primene znanja i iskustva stečena tokom školovanja.

- Nadam se da će postignuti rezultati tokom školovanja biti podstrek za naš dalji rad na odgovornim dužnostima, uvereni smo odlučni da će ova generacija biti nosilac i kreator novih ideja u realizaciji zadataka koji nas očekuju u narednom periodu, rekao je potpukovnik Dobrijević.

Čestitajući polaznicima na postignutom uspehu načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik dr Miroslav Talijan, rekao je da evaluacija dostignuća 5. generacije Viokih studija bezbednosti i odbrane pokazuje da su polaznici ovog najvišeg nivoa usavršavanja osposobljeni za multidisciplinarno analiziranje i procenjivanje bezbednosnog okruženja i da su nadgradili znanja, veštine i sposobnosti do nivoa da mogu preuzeti visoke dužnosti u sistemu nacionalne bezbednosti.

On je istakao da prosečan uspeh postignut tokom Generalštabnog usavršavanja pokazuje da su proizvedeni visokostručni, inovativni, vojnom pozivu posvećeni, i liderski nastrojeni oficiri koji su kadri za efikasno komandovanje rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnih bezbednosnih izazova.

Svečanosti u Domu Narodne skupštine prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, potpredsednici Narodne Skupštine RS, predstavnici crkava i verskih zajednica i akademske zajednice, izaslanici odbrane u Republici Srbiji, porodice i prijatelji polaznika.

Generalštabno usavršavanje je intervidovskog karaktera i predstavlja treći nivo karijernog usavršavanja oficira čiji je cilj razvoj liderskih sposobnosti oficira za strategijsko razmišljanje i efikasno komandovanje i rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnihbezbednosnih izazova.


 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA